{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju

Z
19.8.2011. u 16:18
0
0
ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju
0
ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju
Foto: Ilustracija
Službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom vikenda će na svim putevima na području Kantona sprovoditi akciju u saobraćaju na pojačanoj kontroli bicikla, mopeda, lakih motocikla, motocikla, tricikla, lakih četverocikla i četverocikla, sa posebnim akcentom na kontroli korištenja zaštitne kacige tokom vožnje.
Evidentna je veća prisutnost ovih vozila na saobraćajnicama, kojim nerijetko upravljaju maloljetna lica i koja upravljaju naznačenim vozilima suprotno važećim propisima. Pored toga, utvrđeno je da se prilikom vožnje rijetko koristi zaštitna kaciga koja je zakonom obavezna, kako za vozača tako i za lica koja se prevoze tim vozilima. U preventivnom smislu roditelji djece koja upravljaju takvim vozilima mogu dati veliki doprinos kroz adekvatan nadzor i staranje o maloljetnoj djeci, kao i ustupanje istim ovakve vrste vozila na korištenje. U određenim slučajevima ispitivaće se i prekršajna odgovornost roditelja, jer su često u saobraćajnim nezgodama povrijeđena upravo ta lica, odnosno maloljetni vozači te su ove aktivnosti Uprave policije prvenstveno zavedene radi smanjenja tih posljedica.

Ove aktivnosti u kontinuitetu će se poduzimati i u narednom periodu, a Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK ovom prilikom još jednom apeluje na sve mlade vozače koji upravljaju navedenim vrstama vozila da koriste zaštitnu kacigu tokom vožnje, kao i lica koja prevoze, te da krajnje oprezno i u skladu sa važećim propisima upravljaju motornim vozilima, kako bi na taj način smanjili rizike nastupanja saobraćajnih nezgoda, a samim tim smanjili rizike i nastupanja tragičnih posljedica za njihove mlade živote.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: