{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju

Z
19.8.2011. u 16:18
0
0
ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju
0
ZDK: Tokom vikenda kontrola zaštitnih kaciga u saobraćaju
Foto: Ilustracija
Službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom vikenda će na svim putevima na području Kantona sprovoditi akciju u saobraćaju na pojačanoj kontroli bicikla, mopeda, lakih motocikla, motocikla, tricikla, lakih četverocikla i četverocikla, sa posebnim akcentom na kontroli korištenja zaštitne kacige tokom vožnje.
Evidentna je veća prisutnost ovih vozila na saobraćajnicama, kojim nerijetko upravljaju maloljetna lica i koja upravljaju naznačenim vozilima suprotno važećim propisima. Pored toga, utvrđeno je da se prilikom vožnje rijetko koristi zaštitna kaciga koja je zakonom obavezna, kako za vozača tako i za lica koja se prevoze tim vozilima. U preventivnom smislu roditelji djece koja upravljaju takvim vozilima mogu dati veliki doprinos kroz adekvatan nadzor i staranje o maloljetnoj djeci, kao i ustupanje istim ovakve vrste vozila na korištenje. U određenim slučajevima ispitivaće se i prekršajna odgovornost roditelja, jer su često u saobraćajnim nezgodama povrijeđena upravo ta lica, odnosno maloljetni vozači te su ove aktivnosti Uprave policije prvenstveno zavedene radi smanjenja tih posljedica.

Ove aktivnosti u kontinuitetu će se poduzimati i u narednom periodu, a Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK ovom prilikom još jednom apeluje na sve mlade vozače koji upravljaju navedenim vrstama vozila da koriste zaštitnu kacigu tokom vožnje, kao i lica koja prevoze, te da krajnje oprezno i u skladu sa važećim propisima upravljaju motornim vozilima, kako bi na taj način smanjili rizike nastupanja saobraćajnih nezgoda, a samim tim smanjili rizike i nastupanja tragičnih posljedica za njihove mlade živote.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: