{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vozači zaprega su prijetnja učesnicima u saobraćaju

S
2.9.2011. u 22:30
0
28
Vozači zaprega su prijetnja učesnicima u saobraćaju
0
Vozači zaprega su prijetnja učesnicima u saobraćaju
Broj zaprežnih vozila na dionicama magistralnih puteva u Tuzlanskom kantonu, i to prema Sarajevu, Doboju, Orašju, Bijeljini i Zvorniku je u konstantnom porastu. Većina zaprežnih vozila, prema tvrdnjama stručnjaka iz saobraćajne oblasti, predstavlja prijetnju za bezbjesnost na putevima.
Otežavajuća je okolnost što vozači zaprežnih vozila, među kojima su maloljetnici i žene, nemaju ni osnovnog znanja o saobraćajnim pravilima. Naime, vozači zaprežnih vozila moraju poznavati minimum saobraćajnih propisa, a ako to nije slučaj onda vrlo lako može doći do saobraćajnih nesreća.

Veliki broj zaprežnih vozila u TK nisu na propisan način označena, jer po važećim zakonima zaprežna vozila tokom dana na vidnom mjestu moraju imati crvenu tkaninu, a po noći fenjer ili neku drugu vrstu svjetlosne signalizacije.

Inače, za nepropisno upravljanje zaprežnim vozilom predviđena je kazna od 40 KM, a istim zakonom regulisano je da zaprežnim vozilom može upravljati vozač sa navršenih 16 godina života.

Zaprega se mora kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a zaprežna kola se ne smiju ostaviti bez nadzora. Uz sve to, vozač zaprežnih kola u slučaju slabe vidljivosti mora nositi svjetloodbojni prsluk.

No, uprkos zakonskim propisima stanje na terenu je drugačije. Zaprežna kola nemaju odgovarajuću signalizaciju, vozači ni minimalno ne poznaju saobraćajne propise i znakove, tako da su konstantna prijetnja po ostale učesnike u saobraćaju. Na potezu je policija, koja bi preventivom, a potom i sankcionisanjem trebala uvesti red u ovoj saobraćajnoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: