BiH
8

ZDK: Sutra u štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama

FENA
Odlukom Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Zeničko–dobojskog kantona, u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona za sutra, 13. septembra, zakazan je štrajk upozorenja.

Kako su izjavili Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić, predsjednici sindikata osnovnih i srednjih škola u ZDK, štrajk koji ima podršku svih članova sindikata, bit će održan za vrijeme trećeg školskog časa u prvoj i drugoj smjeni.

"Nedostatak adekvatne reakcije na zahtjev Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ZDK za smjenu premijera ZDK Fikreta Plevljaka prvi je razlog za donošenje odluke o štrajku upozorenja. Ostali razlozi su, prije svega, narušavanje jedinstvene politike plaća, nepoštivanje kolektivnih ugovora i nepotpisivanje aneksa na Granski kolektivni ugovor, nepostojanje socijalnog dijaloga, neisplaćivanje regresa, neisplaćivanje tužbenih zahtjeva, kao i neuvažavanje radnika i okrivljavanje istih za stanje u državi ali i svih drugih problema koje premijer ZDK svakodnevno generira", kaže Šatorović.

Hadžić i Šatorović na pres-konferenciji su istakli kako su problemi zaposlenih u osnovnim i srednjim školama kulminirali u protekla dva mjeseca i da štrajk nema veze sa predizbornom kampanjom.

"Problemi su stari godinu dana, stanje je sve teže", tvrdi Hadžić.

Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazova u ZDK najavili su kako će u narednim danima Glavni odbor Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata ZDK donijeti odluku o organizaciji protesta ispred sjedišta Vlade ZDK, te da će u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, uslijediti i generalni štrajk zaposlenih u osnovnim is rednjim školama na području 12 općina Zeničko – dobojskog kantona.