Nezadovoljni platama
1

ZDK: Održan štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama

FENA
Zenica
Zenica
Jutros je u prvoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona održan štrajk upozorenja.

Kako je Feni potvrdio Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Zeničko - dobojskog kantona, štrajk upozorenja u dužini jednog školskog časa održan je u skladu s Odlukom koju je ranije zajedno s ovim donio i Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK.

Sindikati su se na ovaj korak odlučili nezadovoljni reakcijama na zahtjev Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ZDK za smjenu premijera ZDK-a Fikreta Plevljaka, kao i zbog narušavanja jedinstvene politike plata, nepoštivanja kolektivnih ugovora i nepotpisivanja Aneksa na Granski kolektivni ugovor.

„U ZDK-a ne postoji socijalni dijalog, budžetskim korisnicima nisu isplaćeni regresi, a zna se da je Vlada na čijem je čelu premijer Plevljak učinila sve da se stopira isplata tužbenih zahtjeva“, rekao je Hadžić.

Od trenutka najave štrajka upozorenja, nije bilo kontakta između predstavnika Sindikata i Vlade ZDK-a, ispred čijeg će se sjedišta narednih dana u organizaciji Kantonalnog odbora saveza samostalnih sindikata ZDK-a održati protestno okupljanje.

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja već danas su za oktobar najavili mogućnost organiziranja generalnog štrajka.