Traže smjenu premijera Plevljaka
21

Radnici protestovali pred zgradom Vlade ZDK

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas se okupilo nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata ZDK, koji su protestom upozorenja ukazali na ranije probleme sa kojima su bili suočeni.

Prije oko mjesec dana kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona uputio je zahtjev za smjenu kantonalnog premijera Fikreta Plevljaka, a ni nakon mjesec dana nisu dobili nikakav odgovor.

Sindikalci su smjenu kantonalog premijera zatražili zbog prekida socijalnog dijaloga, nepoštivanja sudskih presuda, sve težeg ekonomskog i socijalnog položaja radnika u ZDK i niza drugih problema sa kojima se susreću.

"Protest upozorenja je organizovan zbog nezadovoljstva radnika ZDK, gdje jasno želimo poručiti da nećemo dozvoliti umanjenje bilo kakvih prava, da želimo usklađivanje plata sa rastom životnih troškova, da nećemo dozvoliti ukidanje kolektivnih ugovora, da tražimo implementaciju u punom kapacitetu. Jasno poručujemo da je Fikret Plevljak persona non gratt, te da od njega tražimo da više nikad, na bilo koji način i nigdje ne pomaže nama radnicima, jer otkad on pomaže, nama nikad nije bilo gore", izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK.

Današnjem protestu odazvali su se radnici iz svih gradova Zeničko-dobojskog kantona, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata ZDK Mirnes Isaković je u svom obraćanju istakao da sa ovim protestom političke stranke nemaju ništa.

"Mi za ovaj protest javno kažemo da je radnički protest, protest organizovanih radnika unutar Saveza samostalnih sindikata. Drago mi je da je Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH jučer u potpunosti podržao ovaj protest, da proglašava mobilno stanje i stanje stalnog zasjedanja najviših organa Saveza. Drago mi je da borba radnika polazi iz radničke Zenice, a proširit će se i na druge kantone u BiH", zaključio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata ZDK Mirnes Isaković.

Radnici su najavili da neće stati na ovome te da će ustrajati u aktivnostima dok ne budu ispunjena njihova osnovna prava.