BiH
0

ZDK: Povećanje plaće izazvalo budžetski deficit

ZEDA
Amra Bašić
Amra Bašić
U prvih šest mjeseci 2011. godine budžet Zeničko-dobojskog klantona ostvario je ukupne prihode i primitke u iznosu od 115,2 miliona maraka. Istovremeno, rashodi su iznosili 117,3 miliona maraka tako da je ostvaren deficit u iznosu od 2,13 miliona maraka.

"Ostvareni deficit generisan je razlikom u osnovici za obračun i isplatu plaća, s obirom da je budžetom planirana osnovica od 425 KM a da je obračun i isplata plaće, u skladu sa dogovorom Vade i sindikata budžetskih korisnika, za period april - juni, izvršen koristeći osnovicu u iznosu od 432 KM", pojasnila je ministrica finansija Amra Babić.

Prema njenim riječima, ostvareni prihodi veći su za 6 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok ukupni rashodi bilježe pad od 2 posto.

"U odnosu na usvojeni budžet prihodi su ostvareni u procentu od 84 posto a rashodi u procentu od 88 posto", kazala je ministrica Babić na press konferenciji u sjedištu Vlade ZDK.

Upitana da pojasni zbog čega je u avgustu isplaćen regres za 6.795 budžetskih korisnika za što je izdvojeno 3,2 miliona maraka, iako je izvjesno da će ova godina biti završena s deficitom, ministrica Babić je kazala kako je isplata regresa obaveza koja je propisana zakonima i kolektivnim ugovorom koji štite prava zaposlenih.

"U suprotnom bi budžetski korisnici svoja prava tražili putem suda, što budžet ne bi mogao podnijeti. Kanton je ionako opterećen presudama teškim 40 miliona maraka glavnice, jer se ranije nisu poštovali zakoni koji strogo štite prava budžetskih korisnika", kazala je Babić.

Ministrica finansija ZDK očekuje da će u drugom polugodištu doći do povećanja priliva prihoda, navodeći kako je već u julu punjenje budžeta iznosilo 105 posto.