BiH
0

ZDK: Podijeljene velike količine hrane ugroženima u poplavama

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni štab civilne zaštite ZDK utvrdio je dinamiku raspodjele pomoći iz skladišta Direkcije za robne rezerve Zeničko-dobojskog kantona.

Prema dinamici pristizanja pomoći, koju je najavila Federalna direkcija robnih rezervi, Zeničko-dobojskom kantonu biće isporučeno 50.000 litara mlijeka, a sarajevski „Milkos“ do sada je od ove količine u kantonalnu Direkciju isporučio 13.000 litara mlijeka i 10.000 komada "feta sira", koji su podijeljeni općinama ugroženim poplavama za ishranu evakuisanih osoba u kolektivnim centrima.

Pored ovog Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku da se određene količine mlijeka i sira podijele i humanitarnim organizacijama koje su također učestvovale u zbrinjavanju evakuisanih osoba tokom i nakon poplava. Tako je Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici dato 1.000 litara mlijeka i 700 komada sira, zeničkom Caritasu i Domu za stara lica po 200 litara mlijeka i po 150 komada sira, Penzionerskom domu u Zenici dati je 160 litara mlijeka i 130 komada sira, a određene količine također su distribuirane zeničkoj Bolnici, Općinskom štabu civilne zaštite Zenica i Domu i porodici.

Narednih dana očekuje se da pristignu i preostale količine mlijeka - 37.000 litara i 15.000 komada "feta sira" koje će također biti distribuirane kolektivnim centrima u kojima su smještene evakuisane osobe s područja općina Zenica, Žepče i Maglaj. Uz ovo, Općinskom štabu civilne zaštite Zenica donirano je 10.000 kilograma brašna, 5.000 kilograma šećera, 2.000 kilograma soli te po 1.000 komada pašteta i ribljih konzervi.