BiH
14

Zbog zagađenosti vazduha proglašena uzbuna u Zenici

Klix.ba
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mjerne stanice u Zenici na lokaciji Tetovo, Centar i Radakovo zabilježili su nova znatna prekoračenja dozvoljenih vrijednosti sumpor dioksida u zraku te je zbog toga u Zenici proglašena nova epizoda uzbune.

U naredna tri dana prema procjeni Federalnog hidrometeorološkog zavoda neće doći do promjene vremenskih prilika pa se ne očekuje ni smanjenje koncentracije SO2 u zraku zbog čega je Općina Zenica na osnovu Operativnog plana interventnih mjera za djelovanje u slučaju prekomjernog zagađenja zraka proglasila epizodu uzbune.

Iz Općine poručuju da starije osobe, hronični bolesnici i djeca maksimalno smanje boravak na otvorenom prostoru, a vozačima se zabranjuje kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator. Privrednim subjektima je naređeno da umjesto čvrstih goriva i težih lož-ulja, privremeno obustave proizvodnju, ukoliko postoji tehnološka mogućnost.

"U slučaju da ne postoji tehnološka mogućnost obustave proizvodnje, isti su dužni da privremeno smanje proizvodnju i da izvrše izmjenu goriva gorivom koje stvara manju emisiju sumpornog dioksida. Kotlovnice na čvrsta goriva trebaju smanjiti rad i izvršiti izmjenu čvrstog goriva, a stanovništvo koje pri kućnom loženju koristi čvrsto gorivo (ugalj), isto zamijeni drvima, kao i da smanji potrošnju goriva", stoji u saopćenju Općine Zenica.

Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica prvu epizodu uzbune proglasio je 17. decembra 2013. godine i bila je na stanju do 26. decembra 2013. godine.