{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog zagađenosti vazduha proglašena uzbuna u Zenici

8.1.2014. u 13:23
14
47
Zbog zagađenosti vazduha proglašena uzbuna u Zenici
14
Zbog zagađenosti vazduha proglašena uzbuna u Zenici
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mjerne stanice u Zenici na lokaciji Tetovo, Centar i Radakovo zabilježili su nova znatna prekoračenja dozvoljenih vrijednosti sumpor dioksida u zraku te je zbog toga u Zenici proglašena nova epizoda uzbune.
U naredna tri dana prema procjeni Federalnog hidrometeorološkog zavoda neće doći do promjene vremenskih prilika pa se ne očekuje ni smanjenje koncentracije SO2 u zraku zbog čega je Općina Zenica na osnovu Operativnog plana interventnih mjera za djelovanje u slučaju prekomjernog zagađenja zraka proglasila epizodu uzbune.

Iz Općine poručuju da starije osobe, hronični bolesnici i djeca maksimalno smanje boravak na otvorenom prostoru, a vozačima se zabranjuje kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator. Privrednim subjektima je naređeno da umjesto čvrstih goriva i težih lož-ulja, privremeno obustave proizvodnju, ukoliko postoji tehnološka mogućnost.

"U slučaju da ne postoji tehnološka mogućnost obustave proizvodnje, isti su dužni da privremeno smanje proizvodnju i da izvrše izmjenu goriva gorivom koje stvara manju emisiju sumpornog dioksida. Kotlovnice na čvrsta goriva trebaju smanjiti rad i izvršiti izmjenu čvrstog goriva, a stanovništvo koje pri kućnom loženju koristi čvrsto gorivo (ugalj), isto zamijeni drvima, kao i da smanji potrošnju goriva", stoji u saopćenju Općine Zenica.

Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica prvu epizodu uzbune proglasio je 17. decembra 2013. godine i bila je na stanju do 26. decembra 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: