{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I danas u Zenici visoka koncentracija sumpor dioksida u zraku

F
9.1.2014. u 11:20
0
5
I danas u Zenici visoka koncentracija sumpor dioksida u zraku
0
I danas u Zenici visoka koncentracija sumpor dioksida u zraku
U Zenici je i danas zabilježena prekomjerna koncentracija sumpor dioksida u zraku, a od jučer je u ovom gradu na snazi i epizoda uzbune.
Kako su Fenu kazali u nadležnoj stručnoj službi Općine Zenica, na sve tri mjerne stranice u gradu i jutros su zabilježene visoke vrijednosti sumpor dioksida, a zbog stabilnih vremenskih prilika ne očekuje se uskoro njihovo smanjenje.

Epizoda uzbune koja je proglašena jučer druga je ove zime zbog enormnog zagađenja zraka u Zenici.

Općinski Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka je u stalnom zasjedanju.

Pismeno je zatraženo od federalne, kantonalne i općinske inspekcije da prema svojim nadležnostima na terenu provjere da li se privredni subjekti pridržavaju svojih internih interventnih mjera i primjenjuju li mjere Operativnog štaba.

Štab je obavijestio stanovništvo da smanji boravak na otvorenom prostoru, a to se naročito odnosi na starije osobe, hronične bolesnike i djecu.

U toku je i zabrana kretanja vozila koja nemaju ugrađene katalizatore.

Privredni subjekti koji koriste čvrsto gorivo i teže lož-ulje privremeno trebaju obustaviti proizvodnju, ukoliko im to dozvoljavaju tehnološke mogućnosti. Dužni su da izvrše i zamjenu goriva onim koje stvara manju emisiju sumpor dioksida.

Također, kotlovnice na čvrsto gorivo trebaju smanjiti rad i izvršiti supstituciju čvrstog goriva, a domaćinstva koja u kućnim ložištima koriste ugalj, moraju ga zamijeniti drvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: