BiH
131

U Zenici proglašena uzbuna zbog zagađenosti zraka

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica danas je u poslijepodnevnim satima proglasilo uzbunu zbog prekomjerne zagađenosti zraka.

U saopćenju koje je objavljeno na službenoj stranici Općine Zenica, obavještava se stanovništvo da starije osobe, hronični bolesnici i djeca maksimalno smanje boravak na otvorenom prostoru, te se zabranjuje kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator. Privredni subjekti koji koriste čvrsto gorivo i teža lož-ulja dužni su privremeno obustaviti proizvodnju, ukoliko za to postoji tehnološka mogućnost.

"U slučaju da ne postoji tehnološka mogućnost obustave proizvodnje, privredni subjekti su dužni da privremeno smanje proizvodnju i da izvrše zamjenu goriva gorivom koji stvara manju emisiju sumpornog dioksida, te da kotlovnice na čvrsta goriva trebaju smanjiti rad i izvršiti zamjenu čvrstog goriva", saopćeno je iz Općine Zenica.

Iz Općine Zenica apeluju na stanovništvo Zenice koje pri kućnom loženju koristi čvrsto gorivo, ugalj, isto zamijeni drvima, te da smanji potrošnju goriva.

Prema riječima predsjednika Ekoforuma Zenica Samira Lemeša, uzbuna će biti na stanju do poboljšanja kvaliteta zraka.

"Epizoda uzbune je propisana pravilnikom o planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko-dobojskog kantona, i u njemu su navedeni i kriteriji kada se proglašava epizoda uzbune te koje se mjere poduzimaju. Sigurno je da će stanje uzbune biti aktivno do poboljšanja vremenskih uslova, te normaliziranih mjerenja na sve tri mjerne stanice", kazao je Lemeš.