Komentari (89)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Živiš u Dobrinji na Trgu Zlatnih Ljiljana - preseliš se u susednu ulicu Srpskih Vladara... i plaćaš manji porez. Pa koji je sistem? Kakva je to poruka? Možeš i da kažeš: "Ja sam patriota, neću da se selim, hoću da plaćam veći porez u FBIH, pa neka crknem!". U redu, ali gde idu pare od poreza koji ti uplaćuješ? Deo ide u budžet Republike Srpske koja gradi autoputeve, drugi deo pojedu SDA uhlebi, a ti nemaš ni vodu, ni vazduh. Obrni - okreni, glupo je.
ma hajde nije neki šićar, 20 KM. i to se odnosi samo na one koji su prijavljeni na 500 KM i više, ovima sa prijavom od 400 KM je svakako svejedno, nema im se šta ni odbiti...
@SIRRALEX Pa nije to samo 10 evra... preseljenjem dobijaš vodu, vazduh, autoput, a gubiš SDA uhlebe i kantone... uštedi se tu direktno i indirektno mnogo više od 10 evra.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
U RS-u je uvijek bilo manje nameta, otimanja i kradje. Ovima iz SDA nikad dovoljno i samo gledaju kako donovih nameta. U svijetu je tesko naci primjere SDA lopovluka. Bolje je puno u RS-u.
Pisac ovog clanka nije naveo da onaj ko radi u Fed. a stanuje u RS placa porez Federaciji a ne RSu
zavrsite clanak do kraja... nakon toga je razlika i onako mizernih penzija u rs 260km a u fbih 360km, sve ima svoje
taj tzv lični odbitak je najveća prevara i pljačka radnika. prividno daje pravo radnicima da zadrže porez na neoporezivi dio plaće, suštinski taj novac zadržava gazda, a radnik ga nikad ne vidi, naprotiv situacija mu je pogoršana jer se prikazuje da ima beneficiju (dio plaće) koje nema. i tu ne može pomoći nikakva kalkulacija, jer je stvar tako postavljena unaprijed, na mig gaazda. helem koga ufatiše toga znamo dobro šta. pitaj brate dilfu on će ti rijet on zna kako to ide.
umjesto da kresu poreze i namete i fiskalne i parafiskalne .. budale su uvodile dodatne .. a kod nas su porezna i inspekcije normirane da kaznjavaju .. umjesto da djeluju preventivno
Klix opet lozi nepismeni narod koji ne cita. Pa fino pise u tekstu da je RS imao NIZI povrat poreza sve do prosle godine - bilo 200 KM do septembra. A da je u Federaciji s tih 300 KM povrata (uvedenih 2013.) planiran vec prelaz na 700 KM povrata. Samo nema jos "politickog konsenzusa". Drugim rijecima, bezveze lozenje oko neceg sto je prosto i svakodnevno i ne utice na izbor lokacije stanovanja ni rada skoro nikom.
Ono pak sto klix (jer je tu da lozi narod a ne da informira) nece da kaze je da cak i nase nepismene i nakaradne vlasti aktivno pokusavaju da tutnu narodu koju marku vise - smanjujuci koliko uzimaju na zaradjeno. Samo su nepismeni politicki i fino ne znaju da se O TOM hvale narodu kako mu pomazu. Ostave informacioni vakuum. Koji onda kojekakvi klixeri pretvore u nacionalisticku pricu o tome cija krava djeluje kao da ce prije crknuti. Umjesto ekonomije - jedite nacionalizam.
Ovo je samo u Bosni čudno. Pa svuda je tako, jedno je platiti porez na platu (po mjestu zaposlenja), a drugo je porez na prihod (koji se plaća po mjestu prebivališta). Ono što klixov novinar ne zna objasniti, oni primaju istu platu, plate iste doprinose, samo na kraju u RS se dobije više povrata poreza. Tako je u Švajcarskoj, i u cijeloj EU. Na kraju krajeva, zašto Đoković ima prebivalište u Monaku? A platu zarađuje na turnirima po cijelom svijetu.
Porez na dohodak se placa tamo gdje je zaradjen (mozda su izuzetak plate onih koji rade u zajednickim institucijama) a zdravstveno i penziono po prebivalistu. Znaci ako radnik iz FBIH radi u RS tamo se odbija porez i obrnuto. Ponavljam, ne znam da li je drugacije za radnike koji rade u institucijama BiH.
Alija, Bakir i SDA su unakazili FBIH - suštinski, bespogovorno i nepovratno. To predstavljanje poraza kao pobede i protektorata kao države mnogo košta - kantoni, armija SDA uhleba, Visoki predstavnik...
eh sada da se seliš zbog 10 KM uštede ako si prijjavljen na 400 KM, vala se i ne isplati... mnogo komplikacija ni za šta...
Odkud sad to?Pa nas Bakir govori ko papagaj da je RS losiji entitet,manje plate narod burla po kantama.Kod nas u Finskoj ce trebati oko 150000hiljada radnika,vijest tacna 100%sinoc gledao njihovu vladu.Ko zeli da se rijesi tih problema bujrum!!
Promašili ste ceo fudbal ! Ako bi se neko preselio iz FBiH u RS radi poreske olakšice ne bi ostvario nikakvu korist. Sve dok je firma registrovana u FBiH porezi se plaćaju po propisima FBiH, bez obzira na adresu prebivališta fizičkog lica. Vidim da je i ovaj "ekspert" iz teksta upoznat sa ovim.
sjedinjene drzave imaju 50 takvih drzava sa razlicitim porezima, al imaju i porezni odbitak na kraju godine kad doneses racune ...
Budite ozbiljni kako će državi manje. Nego dupli porezi ne hljeb, mlijeko, salame i lijekove. Ko nam je kriv pa nismo u stranci.