BiH
10

Zbog srčanih problema profesora Zdravka Lučića odgođeno glavno ročište u Općinskom sudu Tuzla

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavno ročište u predmetu protiv profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Enesa Durmiševića i Zdravka Lučića, koji se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzla terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno u slučaju profesora Durmiševića i za krivično djelo spolni odnošaj zloupotrebom položaja, odgođeno je danas zbog, kako je navedeno, srčanih problema optuženog Zdravka Lučića.

Advokat Ragib Hadžić, branilac optuženih profesora, naveo je kako Lučić ima ozbiljnih srčanih tegoba i da će medicinsku dokumentaciju o svojoj bolesti dostaviti nadležnom sudu u što kraćem roku.

"Pošto je u pitanju srce, predlažem da se postupak za njega prekine, a da je najracionalnije da se u odnosu na profesora Durmiševića predmet razdvoji“, sugerisao je advokat Hadžić.

Mirzeta Begić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzla, rekla je kako je preuranjeno govoriti o eventualnom razdvajanju postupka.

"Neka se u što kraćem vremenskom roku dostavi dokumentacija na vještačenje, a tek nakon toga neka se odluči o razdvajanju predmeta i prekidu. Ovo se događa u trenutku kada smo iznijeli skoro sve dokaze i pred okončanje postupka“, kazala je Begić.

Novo ročište zakazano je za 11. maj.

Inače, optužnica protiv Durmiševića i Lučića je potvrđena u julu 2012. godine, a suđenje traje gotovo tri godine.

Podsjećanja radi, Lučić i Durmišević su, prema optužnici, počinili krivična djela dok su radili kao profesori na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo.

Durmiševića optužnica tereti za krivično djelo spolni odnošaj zloupotrebom položaja, dok se Lučića tereti za dva krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti.