BiH
2

Suđenje profesorima Lučiću i Durmiševiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Piše: D. Brkić
Zbog zahtjeva advokata Almina Dautbegovića i Ragiba Hadžića, koji brane profesore Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića, sudija Općinskog suda u Tuzli Huso Karić zaključio je današnji glavni pretres i naveo kako se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme, odnosno dok se Vrhovni sud FBiH ne očituje o podnesenim zahtjevima.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Advokati Dautbegović i Hadžić zatražili su izuzeće iz postupka Kantonalnog tužilaštva Tuzla i glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića zbog činjenice da je Ljubić određeni period bio branilac Zdravka Lučića. Nakon toga je Ljubić izabran za glavnog kantonalnog tužioca te je "prinuđen" da slijedi stav ustanove na čijem je čelu, a ne svoj profesionalni stav kao kada je bio u ulozi advokata.

Također, advokati Dautbegović i Hadžić traže da se suđenje nastavi na bilo kojem drugom sudu izuzev sudova na području Tuzlanskog kantona, jer je, kako su naveli, istraga kompromitovana, a dokazi nisu prikupljeni na najbolji mogući način.

Kantonalna tužiteljica Mirzeta Begić navela je da se zna u kojem smjeru vode ovakvi zahtjevi advokata, te je navela kako je danas održan 25. po redu glavni pretres, a 17. otkako je Tomislav Ljubić glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla i da ta činjenica do danas nije bila sporna.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, optužnica protiv Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića potvrđena je 17. jula 2012. godine. Durmiševiću se u jednoj tački optužnice na teret stavlja krivično djelo spolni odnos zloupotrebom položaja, a Lučiću u dvije tačke optužnice krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlasti, a vezano za period od 2003. do 2006. godine, kada su radili kao profesori Pravnog fakulteta Sarajevo, odjeljenje u Tuzli.

Poslije gotovo tri godine i održanih 25 glavnih pretresa, Vrhovni sud donijet će odluku gdje će i kada biti nastavljeno suđenje.