{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog softverskog piratstva godišnji gubici do 14 miliona dolara

S
7.11.2011. u 15:18
0
4
Zbog softverskog piratstva godišnji gubici do 14 miliona dolara
0
Zbog softverskog piratstva godišnji gubici do 14 miliona dolara
BiH godišnje gubi između 11 i 14 miliona dolara direktnih poreza zbog softverskog piratstva, koji se procjenjuje na 66 odsto od ukupnog softverskog tržišta, rečeno je danas na okruglom stolu u Bijeljini o temi "Borba protiv računarskog i visokotehnološkog kriminala".
Okrugli sto organizovao je Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske za informacione tehnologije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za informaciono društvo RS.

"Inspektorat RS je pokrenuo akciju borbe protiv sajberskog piratstva koja je dala određene rezultate, te se nadamo da će taj pozitivan trend biti nastavljen u budućnosti", rekao je Mirad Maglić iz "Majkrosofta" BiH.

Gordan Rudež iz Generalnog sekretarijata Vlade RS za informacione tehnologije navodi da je ovo još jedan u nizu napora Vlade i Centra za informacione tehnologije da promoviše nove servise, usluge i registrativu, s ciljem da se javnoj upravi bliže objasni kako doći do informacija i gdje mogu da postave svoja pitanja ukoliko imaju nejasnoća u pogledu zakonske regulative.

On je dodao da Srpska još od 2006. godine intenzivno radi na funkcionisanju zakonske regulative na polju sajber kriminala i da ima prilično razvijenu zakonsku regulativu i osnovu za dalji razvoj informacione tehnologije.

Milan Latinović iz Agencije za informaciono društvo RS naveo je da, prema rezulatima ankete koju je provela Agencija o informisanosti građana o visokotehnološkom kriminalu, manje od 20 odsto stanovništva zna da postoji bilo kakva registrativa u vezi sa visokotehnološkim kriminalitetom, dok 48 odsto smatra da je potpuno bezbjedno na socijalnim mrežama.

Jovo Marković, načelnik jedinice u Upravi kriminalističke policije MUP RS koja se bavi problemima visokotehološkog kriminaliteta, izjavio je da je u Srpskoj registrovano nekoliko slučajeva dječije pornografije na internetu, krađe identiteta i drugih oblika veb kriminala.

On je precizirao da su neki od ovih slučajeva još u istražnom postupku ili se procesuiraju.

Okrugli sto se održava u okviru kampanje pod nazivom "Neko vreba preko veba", posvećene promociji borbe protiv visokotehnološkog kriminala, koju organizuje Vlada Srpske u mnogim gradovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: