Play Fair Day studija
0

Piratski softver prouzrokuje štetu od 1,5 milijardi dolara

FENA
Proizvođači iz Brazila, Rusije, Indije i Kine, koji su odabrali korištenje piratskog softvera kradu više od 1,5 milijardi američkih dolara od svojih konkurenata na tržištu, kompanija koje koriste licencirani softver.

Microsoft je danas objavio rezultate Prve istraživačke studije o finansijskim učincima korištenja piratskog softvera u okviru konkurentskog okruženja zemalja u razvoju.

Play Fair Day studija potvrđuje štetu koju piratski softver prouzrokuje kompanijama koje se odluče na fer poslovanje.

„Svaki dan je nova borba za konkurentnost na globalnom i lokalnom tržištu ali uz prisustvo piratskog softvera onda ta borba postaje još veći izazov,“ izjavio je Vedran Peršić, rukovodilac korporativnih komunikacija ASA Grupacije.

U Kini, proizvođači koji posluju na fer način i koriste licencirani softver gube više od 863 miliona dolara od kompanija koje koriste piratski softver.

Ovo rezultira na kraju svake godine s više od jedne milijarde dolara koja se ne može reinvestirati u ekonomiju kroz otvaranje 500 novih fabrika; ili nabavku 65.000 novih proizvodnih mašina; ili otvaranje 200.000 novih radnih mjesta i to samo u Kini.

„Piratski softver jednostavno puni džepove kriminalaca, a istovremeno kada kompanije koriste piratski softver zaustavljaju otvaranje novih radnih mjesta i koče inovacije. Sve ovo je jednostavno veoma pogrešno za svjetsku ekonomiju, a mogli bismo reći pogubno za ekonomiju u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Melisa Selešković-Kapić, menadžerica za antipiratstvo u Microsoft BiH.

Objavljivanjem rezultata istraživanja, Microsoft ujedno obilježava i Play Fair Day, kojim želi educirati kompanije, korisnike i vlade o obavezama poštivanja zakonskih pravila poslovanja, prednostima korištenja licenciranog softvera i izgradnji svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja svijeta da bi se motivirale kompanije, korisnici i vlade da zauzmu stav protiv piratskog softvera jer korištenje nelicenciranog softvera predstavlja opasnost za zaštitu ličnih podataka i ugrožava cjelokupno ekonomsko okruženje.

Mirna Milanović-Lalić, pravna savjetnica i glasnovornica BSA u BiH, je povodom rezultata studije izjavila da korištenje nelicenciranog softvera sprječava ulaganje u inovacije u oblasti IT , otvaranje novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja u BiH.

U BiH postoje značajni pomaci u zaštiti autorskog prava na računarskim programima, što potvrđuje i nedavno izrečena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine.

Ukupna komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na ličnim računarima (PC) u Bosni i Hercegovini u 2010. godini iznosila je 14 miliona američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. godinu ostala 66 posto.