"Borba protiv pedofilije"
0

RS: Počela kampanja "neko vreba preko weba"

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Cilj kampanje Vlade Republike Srpske posvećene borbi protiv visokotehnološkog kriminala pod nazivom "Neko vreba preko weba" jeste da se građani upoznaju sa ovom vrstom kriminala o kome se relativno malo zna, a koji predstavlja opasnost za djecu, omladinu, pa i odrasle koji koriste usluge računara i visoke tehnologije.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo izjavio je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom početka ove kampanje, da je MUP RS propoznao ovu opasnost i da je prije dvije godine osnovao jedinicu za borbu protiv ove vrste kriminala.

"Zahvaljujući ovoj jedinici, otkriveno je nekoliko slučajeva kriminala - od pedofilije na internetu, iskorištavanja djece, do bankarskih prevara", rekao je Čađo. 

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade RS za informacione tehnologije Krsto Grujić naveo  je da su u Republici Srpskoj najčešći napadi na servere kako bi se onemogućilo pružanje internet usluga.

"Nije rijedak slučaj napada kojima se žele izmijeniti određeni sadržaji na web stranicama u institucijama RS" kaže Grujić.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević rekao da RS ima dobru zakonsku regulativu kad je u pitanju ova oblast.

 Usvojen je Zakon o informacionoj sigurnost, čija primjena treba da počne 1. januara 2012. godine.