Banja Luka
4

FOTO / Zbog otkaza protestovali radnici - invalidi Zavoda za distrofičare

Anadolija
Radnici - invalidi Zavoda za distrofičare Banja Luka protestnom šetnjom i kratkotrajnom blokadom saobraćajnica, po drugi put u posljednjih sedam dana, pokušali su skrenuti pažnju i vlasti i javnosti na probleme s kojima su se suočili nakon što je sedam njihovih kolega dobilo otkaz, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
U okviru Zavoda namijenjenog za smještaj i rad osoba oboljelih od distrofije, više od dvije decenije djeluje štamparija koja je omogućila zapošljavanje ovih osoba, a time i njihovu egzistencijalnu nezavisnost.

Otkako je Vlada RS preuzela vlasništvo nad ovom ustanovom v. d. direktora Dragić Gojković počeo je sa uručivanjem otkaza radnicima - invalidima zbog nalaza Komisije Zavoda za medicinu rada i sporta, koja ih je proglasila nesposobnima za rad.

Prije nepunih mjesec dana radnici su uputili otvoreno pismo Vladi RS, premijeru Aleksandru Džombiću, ministru rada i boračko invalidske zaštite Petru Đokiću, zbog teškog stanja u kojem se Zavod nalazi, ali ništa nije poduzeto.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Radnici - invalidi kazali su da strahuju od mogućnosti da nakon otkaza budu i iseljeni iz Zavoda, jer je, kako smatraju, očigledno da je nekome u interesu da se dokopa vlasništva nad tim objektom.

Željko Ban, jedan od otpuštenih radnika istakao je da se nad preostalim zaposlenim "provodi nesnošljiv teror od strane direktora Zavoda“.

"Svi smo izloženi prijetnjama i pritiscima, dok istovremeno ministar rada Petar Đokić obmanjuje javnost kako će svi otpušteni radnici biti zbrinuti“, kazao je Ban.

"Većina nas koji ovdje živimo dvadeset i više godina i nemamo nikog od članova porodice kod kojih bi mogli nastaviti život, ili su nam braća i sestre u situaciji da ne mogu da nas prihvate. Zato, ako budemo izbačeni iz Zavoda jedino što nam preostaje je ulica“, istakao je Ban.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
S protesta, koji su u šetnji solidarnosti podržali Banjalučani okupljeni oko građanske inicijative "Park je naš“, radnici invalidi Vladi RS su uputili zahtjeve da se otpušteni radnici vrate na posao, da sadašnji direktor podnese ostavku, te da se krene u sanaciju Zavoda koji se nalazi u lošem stanju.