|

Distrofičari iz Banje Luke uputili novi apel za pomoć

Distrofičari iz Banje Luke uputili novi apel za pomoć
10
A
Anadolija
3.12.2012. u 15:37
0
komentara
10

dijeljenja
Distrofičari iz Banje Luke uputili novi apel za pomoć
U povodu Međunarodnog dana invalida radnici – invalidi Zavoda za distrofičare Banja Luka uputili su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske, Narodnoj skupštini, građanima grada Banje Luke, RS-a i BiH kako bi još jednom skrenuli pažnju na katastrofalan položaj u kojem su se našli otkako je Vlada RS-a preuzela vlasništvo nad ovom institucijom.
Navodeći da je nekadašnji Zavod, a danas Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida jedina institucija u BiH u kojoj djeluje i preduzeće koje zapošljava teško hendikepirane osobe, radnici-invalidi ističu da su postupci uprave prema njima neprihvatljivi i sa zakonske i sa moralne strane.

Uz podsjećanje da je sedam njihovih kolega početkom prošlog mjeseca na nezakonit način otpušteno s posla u pismu posebno ističu da su od v.d. direktora ove ustanove, penzionisanog pukovnika, izloženi "svakodnevnim maltretiranjem i prijetnjama kako će biti proglašeni tehnološkim viškom, prijetnjama kako će im biti isključena voda, struja, kako će ostati bez pomoći personalnih asistenata".

"Dvadeset godina radnici–distrofičari dokazuju svojim radom da ovakvo preduzeće treba, može i mora da postoji. Mnogo je godina napornog truda i rada uloženo da se ovakvo preduzeće otvori. Mnogo je truda i rada uloženo da se dokaže da invalidi mogu da rade, da od svog rada mogu da žive, da su jedino tako ravnopravni članovi društva. I sada, kada su dokazali da sve to mogu, treba ih uništiti", navodi se u pismu upućenom najvišim zvaničnicima i institucijama RS-a.

I dok briga o invalidima, zaključuju distrofičari, postaje obrazac civilizovanog ponašanja svakog društva, "ovdje u Banjoj Luci se ruše temelji jedine ustanove koja je jedna od rijetkih u RS-u kojom se mogla ponositi i davati primjer drugima".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.