Pridržavajte se savjeta ljekara
85

Zbog nesnosnih vrućina hitne pomoći imaju pune ruke posla

Piše: A. Dž.
Val tropskih vrućina, koji je zahvatio našu zemlju proteklih dana, donio je pune ruke posla službama za pružanje hitne medicinske pomoći. Zbog temperatura, koje prelaze 40 stepeni celzija, najviše pate hronični bolesnici, ali ni ostali nisu pošteđeni.

Zbog kolapsnih stanja usljed velike vrućine, sarajevska Hitna pomoć ima povećan broj intervencija na terenu.

"Od 245 intervencija u toku jučerašnjeg dana, 141 je bila na terenu. Ljudi se ne pridržavaju naših savjeta da ne izlaze u periodu od 10 do 18 sati pa onda dolazi do zdravstvenih komplikacija usljed povećanog UV zračenja i dehidracije", kazala nam je dežurna doktorica Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Što se tiče ambulantnih intervencija, najviše se javljaju hronični bolesnici, a posljednjih dana pacijenti pomoć često traže zbog ujeda krpelja ili drugih insekata.

Pune ruke posla imaju i uposlenici banjalučke Hitne pomoći. Prema riječima načelnice Službe, doktorice Nade Banjac, i oni su najveći broj intervencija imali na terenu i to uglavnom u toku noći.

"Građani često pomoć traže zbog alergijskih reakcija, febrilnih stanja, respiratornih i stomačnih tegoba te različitih povreda", kaže doktorica Banjac te još jednom apelira na građane da ne izlaze u periodu kada je sunce najjače ukoliko to ne moraju.

Visoke temperature donijele su ozbiljne zdravstvene probleme i Mostarcima. Tako su posljednjih dana vozila Hitne pomoći non-stop na terenu, a u ambulantu uglavnom dolaze stariji i hronični bolesnici.

Bez obzira na to koliko mislili da su zdravi i da dobro podnose tropske vrućine, ljekari pozivaju građane da se pridržavaju njihovih savjeta. Najvažnije je ne izlagati se suncu od 10 do 18 sati, nosite laganiju odjeću, a lice i glavu zaštitite šeširima i sunčanim naočalama.

Kada je u pitanju ishrana, treba izbjegavati obilne i masne obroke te gazirana pića, alkohol i kafu. Konzumirajte što više voća i povrća, vode i prirodnih voćnih sokova. Hronični bolesnici obavezno moraju uzimati propisanu terapiju.

Prema prognozama meteorologa, toplotni val će potrajati cijelu sedmicu. Blago osvježenje u vidu pljuskova moguće je u utorak i srijedu, ali temperature neće osjetno padati. Ljeto je, ipak, najtoplije godišnje doba, a sudeći prema visokim temperaturama i ove će godine opravdati taj epitet.