{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabilježeni slučajevi povraćanja i enterokolitisa

F
24.8.2012. u 16:41
4
18
Zabilježeni slučajevi povraćanja i enterokolitisa
4
Zabilježeni slučajevi povraćanja i enterokolitisa
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo je dobra i nema povećanja broja oboljelih od zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati s visokim temperaturama. Sve je gotovo identično kao i u istom periodu prošle godine, kazala je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a Snježana Balta.
U posljednjih sedam dana zabilježeni su slučajevi povraćanja i enterokolitisa (prolivi) koji je vjerovatno i virusne etiologije.

Doktorica Balta kaže da to i ne čudi ako se zna da stanovništvo, usljed visokih temperatura, mnogo pije tekućine posebno gazirana pića koja stračnjaci baš i ne preporučuju, a i ponašaju se neadekvatno postojećoj situaciji.

"To uzrokuje prolive, ali to nije ništa ozbiljno i traje 24 do 48 sati. Rijetko znaju biti praćeni povišenom tjelesnom temperaturom", kazala je Balta.

Zbog sparnog vremena i visokih temperatura zraka koje već izvjesno vrijeme prevladavaju u cijeloj BiH, Balta je ponovo preporučila stanovništvu dodatne mjere opreza što podrazumijeva odijevanje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala i izbjegavanje kretanja na otvorenom bez velike potrebe.

Mjere opreza prvenstveno se odnose na starije osobe, hronične bolesnike i radno sposobnu populaciju, posebno one koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru (građevinski radnici, radnici koji rade na izgradnji puteva i sl.) i također su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura (glavobolja, vrtoglavica, slabost).

Djelovanju visokih temperatura izloženi su i mladi zdravi ljudi koji dugo vremena borave vani bez adekvatne zaštite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: