BiH
0

Balta: Nema povećanja oboljenja od zaraznih bolesti u KS

FENA
Moći će se prošetati, na izlet, ili u baštu na kafu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Moći će se prošetati, na izlet, ili u baštu na kafu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo je dobra, nema povećanja oboljelih od zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati s visokim temperaturama. Sve je identično, gotovo kao i u istom periodu prošle godine", kazala je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a Snježana Balta.

Zbog sparnog vremena i visokih temperatura zraka koje već izvjesno vrijeme prevladava u cijeloj BiH, dr. Balta je ponovno preporučila stanovništvu dodatne mjere opreza što podrazumijeva odijevanje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala i izbjegavanje kretanja na otvorenom bez velike potrebe.

Mjere opreza prvenstveno se odnose na starije osobe, hronične bolesnike i radnosposobnu populaciju posebno one koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru (građevinski radnici, radnici koji rade na izgradnji puteva i sl.) i također su izloženi opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura (glavobolja, vrtoglavica, slabost). Djelovanju visokih temperatura izloženi su i mladi zdravi ljudi koji dugo vremena borave vani bez adekvatne zaštite.

Medicinski stručnjaci savjetuju stanovništvu da se prilagode novonastaloj situaciji i preduzmu odgovarajuće mjere poput ograničenja kretanje i vožnje od 10 do 16 sati jer su tad najviše temperature, prostorije u kojima borave dobro prozrače u toku noći ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvore i navuku roletne, te, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima.