BiH
0

Zbog nedolaska ministara iz SDP-a sjednica Vlade FBiH zakazana za 4. april

SRNA
Foto: Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Foto: Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Ministri SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a u Vladi Federacije BiH (FBiH) donijeli su odluku da Vlada, zbog nedolaska ministara iz SDP-a na današnju sjednicu, nastavi zasjedanje 4. aprila kada će biti razmotrene preostale tačke dnevnog reda.

"Očekujemo da SDP do tada shvati tešku ekonomsku situaciju građana i koliko je u interesu građana FBiH da Vlada radi u punom kapacitetu", rekao je na konferenciji za novinare zamjenik premijera FBiH Jerko Ivanković-Lijanović, koji je predsjedavao sjednicom.

Prema njegovim riječima, na čekanju je trenutno više od 200 tačaka dnevnog reda.

Lijanović tvrdi da sazivanjem današnje sjednice nije prekršio Ustav i Zakon o Vladi FBiH, kao ni poslovnik o radu Vlade.

Izmjene odredaba Poslovnika o proširenju ovlaštenja premijera na zamjenike premijera, donijeli su ministri iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak na sjednici Vlade 19. marta, koju su tada zbog neslaganja sa takvom namjerom napustili ministri iz SDP-a.

"Pozivam SDP da nam se pridruži u radu Vlade u interesu građana", poručio je Lijanović, dodajući da će poštovati sudske presude, ako ih, zbog novonastale situacije, bude zbog mogućih krivičnih prijava SDP-a.

Lijanović je ponovio da je jedina namjera bila da bude spriječena blokada rada Vlade. Ministar industrije, energetike i rudarstva Erdal Trhulj rekao je da nijedna institucija u FBiH ne smije da bude ničiji talac, niti da ima pravo da bude iznad Vlade i zakona.

"S obzirom na teško stanje u privredi, ne možemo govoriti o tome da li neko želi ili ne želi da sazove sjednicu Vlade", dodao je Trhulj.

Ministar preduzetništva i razvoja FBiH Sanjin Halimović podsjetio je da je juče trebala biti održana tematska sjednica o Željeznicama FBiH na kojoj se trebalo razgovarati o tome kako poboljšati status za 4.000 radnika ove kompanije.

"Očekujemo da premijer Nermin Nikšić sazove sjednicu Vlade", rekao je Halimović, dodavši da se takva odluka premijera može čekati najviše sedam, osam dana.

Na današnjoj sjednici Vlade trebalo je biti razmatrano 11 tačaka koje su direktno vezane za ministre Vlade iz SDP-a.