{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović: Sjednica Vlade održana u skladu sa Zakonom i Poslovnikom

F
27.3.2013. u 16:32
2
20
Lijanović: Sjednica Vlade održana u skladu sa Zakonom i Poslovnikom
2
Lijanović: Sjednica Vlade održana u skladu sa Zakonom i Poslovnikom
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Današnji nastavak 76. sjednice Vlade Federacije BiH održan je u skladu sa Zakonom o Vladi FBiH, Poslovnikom o radu Vlade i zaključkom Vlade koji je donesen na prošloj sjednici, izjavio je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović.
Na dnevnom redu današnjeg nastavka sjednice Vlade FBiH, a koju je sazvao i njom predsjedavao dopremijer Lijanović, bilo je deset tačaka.

"S obzirom na to da članovi Vlade iz SDP-a nisu prisustvovali sjednici odlučili smo da se ova sjednica nastavi 4. aprila da bismo mogli obraditi preostale tačke dnevnog reda", izjavio je Lijanović pozivajući ministre iz SDP-a da se ostalim ministrima pridruže u radu Vlade.

"Vjerujemo da će ovih osam dana biti dovoljno članovima Vlade iz SDP-a BiH da shvate koliko je teška ekonomska situacija naših građana i koliko je neophodno da Vlada radi u punom kapacitetu", istakao je Lijanović dodajući da je na čekanju više od 200 tačaka dnevnog reda koje trebaju biti razmatrane.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović rekao je da je očekivao da će na današnjem nastavku sjednice biti razmatrane važne stvari, prije svega, amandmani na predloženi borački zakon, koji će se sutra naći na sjednici Parlamenta Federacije BiH.

Kometarišući stav Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije, koji je ocijenio da "nisu ispunjeni uvjeti da zamjenik premijera može zakazati sjednicu Vlade Federacije BiH, budući da premijer nije odsutan, ni spriječen da obavlja svoje dužnosti, niti je odredio bilo kojeg od zamjenika premijera da sazove sjednicu", Lijanović je ocijenio da je ovaj ured "očito izbjegao da se osvrne na suštinu Zakona o Vladi".

"U aktu Ureda nigdje se ne spominje član 16., koji upravo reguliše materiju rada Vlade. On se osvrnuo na članove 9. i 10., koji govore o zamjenjivanju premijera u svim njegovim poslovima. Ni ja, ni ova vlada nismo donijeli nikakvu odluku ni zaključak, niti ovlastili bilo koga da zamjenjuje premijera u svim njegovim poslovima. Mi smo samo zaključkom definirali ko predsjedava sjednicom Vlade ukoliko je premijer odsutan", kazao je dopremijer Lijanović dodajući da je i po Zakonu i Poslovniku jasno definirano da je to jedan od zamjenika premijera.

Ministri iz SDPBiH i premijer Nermin Nikšić napustili su 19. marta sjednicu Vlade Federacije BiH, nakon što su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava (HSP) BiH usvojili izmjene Poslovnika o radu Vlade.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je Poslovnik izmijenjen u skladu s većinom glasova prisutnih na sjednici koju je zakazao premijer Federacije BiH u skladu s važećim poslovnikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: