Vijeće ministara BiH
52

Zbog nedolaska Bevande na sjednicu nije razmatrano privremeno finansiranje institucija BiH

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas nije razgovaralo o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za period od jula do septembra ove godine. To je danas potvrdio predsjedavajući Denis Zvizdić koji je naglasio da to ne znači nikakvu opasnost.

“Nismo razgovarali o tome jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, a kada minister određenog resora nije na sjednici povlače se sve tačke s dnevnog reda u vezi s tom oblasti”, kazao je Zvizdić.

On je kazao da odmah želi umiriti sve uznemirene zbog navoda da bi moglo doći do prekida budžetskog finansiranja I uposlenika institucija.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

“Do toga neće doći sigurno jer je takvo nešto regulisano Ustavom BiH i Zakonom o finansiranju institucija BiH. To je ustavni princip I ne može doći do blockade finansiranja institucija I njihovih zaposlenih.”, kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da Ustav jasno kaže da ako se budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korištena na privremenoj osnovi.

“Ne postoji nikakva opasnost. Usvojili smo odluke za prethodna dva kvartala i na narednoj sjednici bismo trebali usvojiti i za ovaj kvartal. Svi želimo raditi u skladu sa Ustavom i Zakonom. Vjerujem da niko nije spreman, zbog političkih razloga, kršiti Ustav I Zakon”, bio je jasan Zvizdić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Dodao je da Vijeće ministara BiH redovno radi i donosi bitne odluke.

"To je naša zakonska obaveza, iako radimo pod otežanim uslovima i raznim pritiscima. Uspijevamo održati ritam našeg zasjedanja i usvajati bitne materijale za krediblitet BiH", kazao je.

On je kazao da se što prije, na bazi vladavine prava, treba formirati Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH. Ipak, naglasio je da Vijeće ministara neće biti formirano bez poštivanja odluka i predaje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

"Drugačije se neće doći do formiranja vlasti. Ne postoji forma ucjene na koju će neko pristati. To je tako", zaključio je.