BiH
66

Zbog manjka sredstava penzije će biti isplaćivane postepeno u narednih sedam dana

Piše: N. N.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH počela je danas. Ipak, značajan broj penzionera će zbog nedostatka sredstava na penzije sačekati još nekoliko dana.

Tomislav Kvesić, šef službe za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO, potvrdio je da će danas blizu 70 posto penzionera moći podići svoje penzije.

Preostalih 30 posto penzionera na svoje penzije će pričekati nekoliko dana.

"Ostatak isplaćujemo sukcesivno kako nam pristižu sredstva. Nadam se da ćemo do kraja sljedeće sedmice prikupiti dovoljno sredstava da završimo isplatu penzija za ovaj mjesec", kaže Kvesić.

On napominje da prva tri mjeseca po nekom nepisanom pravilu budu najlošiji kada je riječ o prilivu sredstava, dok drugi dio godine bude nešto bolji. Što se tiče općenitih trendova kretanja broja penzionera i sredstava potrebnih za isplatu Kvesić kaže kako nema značajnijih promjena.

"Broj penzionera neznatno raste, ali to nije ništa toliko dramatično da ne bismo mogli podnijeti. S druge strane, broj zaposlenih stagnira, nema porasta koji bi nam omogućio veći priliv sredstava", objašnjava Kvesić.

Penzioneri u Zenici od ranih jutarnjih sati čekaju na isplatu penzija (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Penzioneri u Zenici od ranih jutarnjih sati čekaju na isplatu penzija (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

Brojni penzioneri od jutarnjih sati su čekali ispred banaka i pošta kako bi podigli svoje penzije. IZ Federalnog zavoda PIO/MIO kažu da sredstva sukcesivno prebacuju i bankama i poštama.