BiH
19

Jučer isplaćeno 70 posto penzija, ostatak iz tekućeg priliva u narednih desetak dana

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Isplata penzija u Federaciji BiH počela je jučer, a trajat će, slično kao i prethodnih mjeseci, od sedam do deset dana.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federallnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, potvrdio je za Klix.ba da je jučer isplaćeno oko 70% penzija.

Ostatak će se isplaćivati u narednim danima iz tekućeg priliva, a Kvesić smatra kako će isplata biti okončana u narednoj sedmici.

"Tempo isplate je sličan kao i u prethodnim mjesecima. Očekujemo da će to u sljedećoj sedmici biti okončano i zaista nemamo nikakvu posebnu situaciju nego prethodnih mjeseci", kaže Kvesić.

On dodaje da iskustvo iz prethodnih godina govori da bi svaki naredni mjesec priliv trebao biti veći što bi uslovilo bržu isplatu penzija.

"U sljedećim danima sve što dođe mi to odmah raspoređujemo bankama i poštama. Mi to raspoređujemo ovisno o samom prilivu. Naprimjer, ako imamo na računu danas tri miliona a imate banku kojoj treba toliko da završi sve isplate, onda njoj uplaćujemo ta tri miliona. Ako sutra imamo pet miliona KM, a imamo dvije banke kojima treba po 2.5 miliona KM da okončaju isplatu, onda to uplatimo tim bankama. To je neka logika kojom se vodimo”, kaže Kvesić.

On dodaje da Vlada FBiH redovno isplaćuje tranšu za vojne penzije i one su sve isplaćene još jučer.

Danas bi trebala biti održana i sjednica Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj će se razgovarati i o mogućim protestima.