{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završne riječi u predmetu Suljo Karajić

F
11.2.2010. u 07:16
0
0
Završne riječi u predmetu Suljo Karajić
0
Završne riječi u predmetu Suljo Karajić
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u četvrtak će biti iznesene završne riječi u predmetu Suljo Karajić.
Optužnica tereti Sulju Karajića za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je Suljo Karajić u periodu od augusta 1994. do februara 1995. u svojstvu komandanta voda Vojne policije u okviru Petog korpusa Armije RBiH učestvovao u oružanom sukobu između Petog korpusa ARBiH i tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na širem području Bihaća.

Prema navodima optužnice, Karajić je naredio i učestvovao u ubistvima i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima i civilima. U optužnici se dalje navodi da je neosnovano privodio i naređivao podređenim pripadnicima Vojne policije da privode civilno stanovništvo sela Todorovska Slapnica, općina Velika Kladuša, za koje se pretpostavljalo da podržavaju ideju autonomije Zapadna Bosna. Civili su privođeni u seosku osnovnu školu gdje su navodno podvrgavani nečovječnom postupanju, psihičkoj torturi, a neki su lišeni života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: