Dragan Lukač, direktor FUP-a
0

Završio sam sa Dodikom, na potezu je Tužilaštvo BiH

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Mjesto Zlatka Miletića na čelu Federalne uprave policije prije nekoliko dana i zvanično je preuzeo Dragan Lukač. Oni koji poznaju Lukača očekuju velike i uspješne policijske akcije, a mnogima je ostao u sjećanju po istrazi koju je poveo protiv sadašnjeg predsjednika RS-a, Milorada Dodika.

Šta će biti fokus FUP-a u narednom periodu?

U prvom planu je svakako intenzivna borba protiv organiziranog kriminala. U tom pravcu ćemo ojačati, prije svega, Sektor kriminalističke policije. Bit će i određenih kadrovskih pojačanja, prvenstveno u krim policiji. Također, posebno je važno što ćemo u narednom periodu jačati i terenske urede Federalne uprave policije, te osnažiti saradnju s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Imate li kapacitete da se suprotstavite organiziranom kriminalu?

Federalna uprava policije je izuzetno ozbiljno policijsko tijelo. Imamo kadrovske i svake druge kapacitete za ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala. Dakako, bilo koji vid jačanja tih kapaciteta je dobrodošao, a uvjeren sam da će ga vrlo skoro i biti.

Jeste li izvukli pouke iz slučaja ''Dodik'', dok ste radili u SIPA-i?

Slučaj kao i svaki drugi. Davno završen, što se policijskog dijela tiče, kao i mnogi drugi. Daljnji rad u vezi s ovim slučajem je u domenu državnog Tužilaštva.

U određenim krugovima Vam se spočitava da ste stranački, odnosno SDP-ov policajac. Vaš komentar?

Nisam član nijedne političke partije i to sam dosad više puta ponovio.

Možemo li uskoro očekivati opsežne akcije poput nedavne SIPA-ine akcije "Kastel" u Unsko-sanskom kantonu?

Federalna uprava policije, siguran sam, može uspješno realizirati aktivnosti u borbi protiv korupcije. Ali, borba protiv korupcije nije samo posao za policiju, već za sve segmente društva, u kojoj trebaju participirati i drugi državni organi. Policija će represivno odraditi svoj dio posla.

Kakva je procedura ako NN građanin ima podatke o korupciji i kriminalu? Može li očekivati da će biti zaštićen, kao i da će slučaj biti efikasno istražen i procesuiran?

Po svakoj prijavi se ozbiljno postupa, nevažno o kojem krivičnom djelu je riječ. Procesuiranje je na tužilaštvima i sudovima. Građani korupciju, ili bilo koje drugo djelo, mogu prijaviti lično u policiji, putem operativnog dežurstva, putem pisma ili e-maila. Korupciju je često teško dokazati, stoga je saradnja građana s policijom od izuzetne važnosti. Svaki građanin može tražiti policijsku zaštitu, i naravno, ako stručne procjene ukažu na njenu potrebu, dobit će je.