{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završio sam sa Dodikom, na potezu je Tužilaštvo BiH

S
21.12.2010. u 13:59
0
20
Završio sam sa Dodikom, na potezu je Tužilaštvo BiH
0
Završio sam sa Dodikom, na potezu je Tužilaštvo BiH
Dragan Lukač
Mjesto Zlatka Miletića na čelu Federalne uprave policije prije nekoliko dana i zvanično je preuzeo Dragan Lukač. Oni koji poznaju Lukača očekuju velike i uspješne policijske akcije, a mnogima je ostao u sjećanju po istrazi koju je poveo protiv sadašnjeg predsjednika RS-a, Milorada Dodika.
Šta će biti fokus FUP-a u narednom periodu?

U prvom planu je svakako intenzivna borba protiv organiziranog kriminala. U tom pravcu ćemo ojačati, prije svega, Sektor kriminalističke policije. Bit će i određenih kadrovskih pojačanja, prvenstveno u krim policiji. Također, posebno je važno što ćemo u narednom periodu jačati i terenske urede Federalne uprave policije, te osnažiti saradnju s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Imate li kapacitete da se suprotstavite organiziranom kriminalu?

Federalna uprava policije je izuzetno ozbiljno policijsko tijelo. Imamo kadrovske i svake druge kapacitete za ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala. Dakako, bilo koji vid jačanja tih kapaciteta je dobrodošao, a uvjeren sam da će ga vrlo skoro i biti.

Jeste li izvukli pouke iz slučaja ''Dodik'', dok ste radili u SIPA-i?

Slučaj kao i svaki drugi. Davno završen, što se policijskog dijela tiče, kao i mnogi drugi. Daljnji rad u vezi s ovim slučajem je u domenu državnog Tužilaštva.

U određenim krugovima Vam se spočitava da ste stranački, odnosno SDP-ov policajac. Vaš komentar?

Nisam član nijedne političke partije i to sam dosad više puta ponovio.

Možemo li uskoro očekivati opsežne akcije poput nedavne SIPA-ine akcije "Kastel" u Unsko-sanskom kantonu?

Federalna uprava policije, siguran sam, može uspješno realizirati aktivnosti u borbi protiv korupcije. Ali, borba protiv korupcije nije samo posao za policiju, već za sve segmente društva, u kojoj trebaju participirati i drugi državni organi. Policija će represivno odraditi svoj dio posla.

Kakva je procedura ako NN građanin ima podatke o korupciji i kriminalu? Može li očekivati da će biti zaštićen, kao i da će slučaj biti efikasno istražen i procesuiran?

Po svakoj prijavi se ozbiljno postupa, nevažno o kojem krivičnom djelu je riječ. Procesuiranje je na tužilaštvima i sudovima. Građani korupciju, ili bilo koje drugo djelo, mogu prijaviti lično u policiji, putem operativnog dežurstva, putem pisma ili e-maila. Korupciju je često teško dokazati, stoga je saradnja građana s policijom od izuzetne važnosti. Svaki građanin može tražiti policijsku zaštitu, i naravno, ako stručne procjene ukažu na njenu potrebu, dobit će je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: