Kvar na sistemu
4

Završeno žrijebanje redoslijeda političkih subjekata za Opće izbore uprkos tehničkim problemima

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH održala je danas žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za Opće izbore u oktobru ove godine. Nakon tehničkih problema s aplikacijom žrijebanje je nastavljeno ručno.

Od 132 politička subjekta obuhvaćena žrijebanjem, 62 su političke stranke, 36 koalicije i 34 nezavisna kandidata.

Iz CIK-a su istakli da je uprkos padu sistema na informacionom sistemu proces protekao bez ikakvih zloupotreba. Predstavnici političkih partija izrazili su nadu da se ovakve stvari neće dešavati prilikom brojanja glasova nakon izbora.

"Kada je riječ o današnjem žrijebanju političkih subjekata, smatram da svugdje može zakazati tehnika kao što se desilo danas u CIK-u. Smatram da sigurno nije bilo nikakvih zloupotreba. Izvršeno je profesionalno žrijebanje političkih subjekata. Zadovoljan sam žrijebanjem", rekao je Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije.

Ermin Bajrović iz Građanskog saveza je kazao da je sve proteklo uredu iako je informacioni sistem zakazao.

"Vidjeli ste da je došlo do problema na aplikaciji prilikom žrijebanja. Naš prijedlog je bio da se ponovi ispočetka. CIK je donio odluku da se nastavi ručno. Mislim da je to uredu i nadam se da će sve proći kako treba. Nadam se da kod brojanja neće biti nekih zloupotreba. Stranke preferiraju da su na vrhu te liste. Nekome to znači, a nekome ne".

Prvu poziciju na glasačkom listiću imat će Savez za novu politiku, druga je Narodna stranka Radom za boljitak, a treća Liberalna demokratska stranka. Savez za bolju budućnost je na poziciji 35, Stranka demokratske akcije je na 65. poziciji, Hrvatska demokratska zajednica BiH je 20., Savez nezavisnih socijaldemokrata 69., Srpska demokratska stranka 82., Socijaldemokratska partija BiH 92.