{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeno okupljanje sindikalista BH Pošte: Ovo je uvod u masovne proteste

A
17.4.2014. u 12:51
4
9
Završeno okupljanje sindikalista BH Pošte: Ovo je uvod u masovne proteste
4
Završeno okupljanje sindikalista BH Pošte: Ovo je uvod u masovne proteste
Nakon pola sata završena je današnja mirna protestna šetnja sindikalnih aktivista BH Pošte Sarajevo, članova Centralnog sindikalnog odbora, kao i sindikalnih povjerenika iz Sarajeva, Mostara i Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).
Razlog održavanja mirne protestne šetnje sindikalista je oduzimanje dozvole za rad Poštanskoj banci, potvrdio je u izjavi za AA predsjednik Sindikata BH Pošta Sarajevo Muhamed Bajramović.

Sindikalisti protestnom šetnjom izražavaju nezadovoljstvo zbog provođenja likvidacionog procesa kojim se nastavlja stečaj Poštanske banke Sarajevo uprkos činjenici da je podnesena tužba za nezakonito oduzimanje dozvole za rad ove banke i da traje sudski proces.

Sindikalisti, naime, zahtijevaju hitno zaustavljanje svih aktivnosti i radnji likvidacionog upravnika Poštanske banke Sarajevo, a od nadležnog općinskog suda da, na prijedlog Agencije za bankarstvo, imenuje stečajnog upravnika.

Zatim, očekuju od Kantonalnog tužilaštva da intenzivira istražne radnje na osnovu krivične prijave iz prošle godine te da se procesuiraju osobe za koja se nepobitno utvrdi da su nesavjesnim radom, zloupotrebom položaja ili na drugi način nanijeli štetu banci.

Među zahtjevima se nalazi i to da očekuju od Kantonalnog suda da ubrza radnje po tužbi sindikata BH Pošta od 2. 9. 2013. godine protiv Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija za bankarstvo FBiH je Poštanskoj banci BiH oduzela dozvolu za rad i otvorila likvidacioni postupak, a mali akcionari banke i sindikati ne odustaju od njenog spašavanja. 

Ukoliko Poštanska banka bude likvidirana, 85 zaposlenih, koji su svojevremeno s malim akcionarima učestvovali u dokapitalizaciji banke, završit će na ulici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: