Teške teme
60

Završeni petosatni berlinski razgovori: Lideri Zapadnog Balkana idu i u Pariz

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon dugih pet sati završeni su razgovori u Berlinu čiji su glavni akteri bili lideri Zapadnog Balkana, a pod okriljem Njemačke, Francuske i Evropske unije. Nakon Berlina najavljeni su novi sastanci u Parizu 1. juna ove godine.

Sastanak koji je počeo u 17:30 sati završen je u 23 sata, a i tokom pauze su razmjenjivana mišljenja te obavljene konsultacije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, predstavnicima EU Federicom Mogherini i Jean-Claude Junckerom. Svoje stavove iznijeli su i premijer Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Marjan Šarec.

Radna večera produžena je, prema pisanju prištinskih medija, znatno preko predviđenog vremena, jer je francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako navodi Koha, insistirao na napretku na Zapadnom Balkanu ka EU.

Zvizdić razgovarao s Mogherini: Ponovo se crtaju neke nove granice, a znamo gdje to vodi

Vučić burno reagovao na Zvizdićevu izjavu o prekrajanju granica na Balkanu

Dodik: Ako Sarajevo poštuje granice, neka kaže da je Kosovo južna srpska pokrajina

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj se navodno našao pod snažnim pritiskom da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, kao preduslovom za nastavak dijaloga.

S obzirom da je glavna tema berlinskih razgovora bio odnos Beograda i Prištine, Vučić je nakon sastanka kazao da je bilo teško u odnosu za stolom gdje je devet zvaničnika bila za nezavisno Kosovo, a samo jedan protiv.

"Situacija u kojoj imate odnos devet naprema jedan za nezavisno Kosovo i jednog aktera koji se tome protivi, onda tom jednom nije lako i teško da može izgledati dobro. To je bila moja primjedba. Ali borili smo se", rekao je Vučić nakon sastanka.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

On je naveo da su on i premijerka Srbije Ana Brnabić razumjeli "ono što se inače krilo ispod žita".

"Iznenadila nas je oštrina kojom su govorili Albanci sa Kosova, posebno o Republici Srpskoj, o čemu je govorio i Zvizdić", rekao je Vučić i otkrio da se nastavak razgovora o dijalogu može očekivati u Parizu početkom juna.

Tokom dana razmjenjivana su mišljenja i stavovi, a prednjačili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čiju je izjavu na buran način prokomentarisao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Na sve je reagovao i predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je kazao da razgovor neće biti nastavljen dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisno Kosovo.

Sastanak je organizovan kao povod za razmjenu mišljenja i predstavljanje strategije kao osnova za stabilnost na Zapadnom Balkanu, a najavljeno je da neće biti konkretnih odluka ili zaključaka.

Samit je, inače, zamišljen kao razmjena mišljenja, bez, kako je kancelarka Merkel objasnila, formalnih odluka ili zaključaka.

Svoje viđenje sastanka i naredne korake predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić iznijet će sutra na konferenciji za medije po povratku u Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.