{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen Bledski strateški forum, Inzko govorio o perspektivama BiH

F
2.9.2014. u 20:29
0
13
Završen Bledski strateški forum, Inzko govorio o perspektivama BiH
0
Završen Bledski strateški forum, Inzko govorio o perspektivama BiH
Održavanjem panela o regionalnoj saradnju na području zapadnog Balkana u utorak na večer je na Bledu završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 sudionika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova.
Saradnju na području jugoistočne Europe potrebno je jačati, kao i međusobno povjerenje, a perspektiva članstva u EU za sve države u jugoistočnoj Europi predstavlja za to odličan okvir, zaključili su u utorak sudionici panel rasprave o regionalnoj suradnji na Balkanu na strateškom forumu na Bledu.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da kao najveći problem vidi to što zemlje regije i njihovi političari u međusobnim odnosima nisu sposobni "artikulirati politički interes", što je po njezinim riječima "stvar političke racionalnosti i zrelosti" koja se u ovome dijelu Europe "još traži", javila je Hina.

Govoreći o jačanju regionalne saradnje i povjerenja, Pusić je rekla da je zadnjih 10-15 godina u tom pogledu došlo do velikih promjena, od potpunog neprihvaćanja politike regionalne saradnje, pa do situacije u kojoj je svi podržavaju, a to je omogućila perspektiva ulaska svih država u EU.

"Cijeli projekt EU-a je za regionalnu saradnju odlična stvar, jer nema nijedne države koja bi rekla mi smo protiv članstva u Uniji. Zato je na tome moguće graditi uspješnu regionalnu saradnju", rekla je Pusić, dodavši da je u nacionalnom interesu Hrvatske da sve zemlje u susjedstvu postanu članice Evropske unije.

O teškoćama Bosne i Hercegovine, koja je u pogledu približavanja EU-u u najlošijem položaju jer nema ni status zemlje kandidatkinje za EU, govorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, rekavši da BiH ima bogatu kulturu i razvojne šanse, te krasan mladi naraštaj, ali da će mladi u 70 posto slučajeva napustiti BiH ako u njoj ne budu vidjeli perspektivu i ako se ne poboljša stanje u privredi i ne uvede poštovanje vladavine prava.

Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović izjavio je da će ulazak preostalih država na Balkanu u EU biti dugotrajan i specifičan u odnosu na primanje Slovenije i Hrvatske, a da stvari može pospješiti i regionalna saradnja.

"To će biti specifičan proces jer su to države sa specifičnim problemima", kazao je Svilanović. On je posebno upozorio na problem niskog BDP-a u tim zemljama zbog čega se pojavljuje problem i u ostvarenju infrastrukturnih projekata koji su regionalno usmjereni, ali nemaju finansijsku podršku.

Budući da su zemlje u jugoistočnoj Europi privredno siromašne, primjetna je u državama EU-a skeptičnost prema njihovu članstvu, pa bi vlade tih zemalja morale nastojati da to promijene i da to područje "osvoji srca" građana EU-a u starim zemljama članicama, smatra Svilanović.

U panel raspravi o stanju u jugoistočnoj Europi sudjelovao je i Hoyt Yee, zamjenik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove, koji je istaknuo da bi zemlje u tome dijelu Europe morale biti jasno suočene i s posljedicama ukoliko se ne budu držale načela dogovorene saradnje.

Sudionike je nasmijao šaljivi prilog srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. On je, kako je rekao u ime cijele "regije", "zaprijetio" Evropskoj uniji da će zemlje s ovog područja tražiti da postanu članicama SAD-a ako ih ne primi EU, te zabrinjavajućom ocijenio zaostajanje zemalja tome području u odnosu na države iz nekadašnjeg "komunističkog" bloka.

Jugoslavija ni Srbija nikad nisu bile u Varšavskom paktu i smatrale su se "zapadom", a sada su te sve države u Evropskoj uniji, a mi nismo, što je sramota, rekao je Dačič. On je, u šaljivom stilu, položaj država u jugoistočnoj Evropi koje čekaju na članstvo usporedio sa stanjem čovjeka koji nije pozvan na gala zabavu po prvi put, iako su ga ranije godinama rado pozivali.

"Pojasnili su mu da nije pozvan jer je prošle godine u prostorijama gdje se zabava održava nestao zlatni nakit, te da su kasnije utvrdili da on nije kriv, ali da je ostao loš dojam", rekao je Dačič.

"Mi sada pokušavamo taj loš dojam popraviti", kazao je Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: