{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuele podržao širenje EU na zapadni Balkan

F
11.7.2014. u 13:18
0
3
Fuele podržao širenje EU na zapadni Balkan
0
Fuele podržao širenje EU na zapadni Balkan
Stefan Fule
Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak je u Dubrovniku podržao daljnje proširenje Europske unije i poručio kako je vrijeme da Unija čvršće prigrli zapadni Balkan.
"Vrijeme je da čvršće prigrlimo zapadni Balkan... proces proširenja je najuspješniji transformacijski mehanizam", kazao je Štefan Fuele na panelu "EU integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike" na Croatia Forumu.

Kazao je da proces proširenja nije auto-pilot već se s njim mora upravljati, a istaknuo je i važnost jačanja vjerodostojnosti zemalja kandidata.

Priznao je i da se u Uniji glasno govori o zamoru glede procesa proširenja, a jedan od razloga je i taj što se Unija dugo suočava s financsijskom i gospodarskom krizom te je proces proširenja politički pao u drugi plan. Naglašava, međutim, da treba sve učiniti kako bi se na to pitanje gledalo kao na "dio rješenja, a ne dio problema“.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ocijenio da se proces integracije "takozvanog zapadnog Balkana, kako to sad zovemo", odvija u pozitivnom smjeru, podsjetivši na učinak koji je evropska perspektiva imala na pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova.

"Zastoj u integracijskom procesu poslao bi vrlo lošu poruku javnosti zemalja regije i bio bi potpuno kontraproduktivan", rekao je Dačić. "Evropska perspektiva je bila ta koja je dijalog Beograda i Prištine učinila mogućim", naglasio je.

Dačić ističe i da napredovanje prema EU treba biti prema učinku i ostvarenim reformama. "Umjetno izjednačavanje tempa europskih integracija država aspiranata nije dobro", rekao je šef srbijanske diplomacije.

Za Srbiju, osim pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i funkcioniranje pravne države, najtežim smatra poglavlje 35 koje se odnosi na pitanje Kosova.

Dačić smatra da bi bilo korisno i da se za zemlje članice EU-a uvedu "redoviti sistematski pregledi" i izrazio uvjerenje da mnoge "ne bi prošle" na mnogim područjima, ali im je lakše jer su zemlje osnivači.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak je kazao da je proces proširenja duboko politički proces koji neće biti dovršen bez uključenja zapadnog Balkana.

"Radi se o volji za usvajanjem reformi, izgradnjom modernog društva. EU je atraktivna i relevantna. Članstvo vam daje mjesto za stolom, a ne na jelovniku", slikovito se izrazio Lajčak.

Ključnim je za napredovanje zapadnog Balkana istakao saradnju među susjednim zemljama. "Regionalna saradnja se mora još više ojačati kako bi pokazali da se uklapate u evropsku obitelj", rekao je Lajčak. EU, po njegovu mišljenju, zemlje regije mora održavati "pozitivno motiviranim" u cilju nastavka provedbe reformi.

I on smatra da u procesu proširenja "pravila moraju biti ista za različite zemlje" i priznaje da u EU entuzijazam za proširenje slabi te da je pažnja usmjerena na evropski istok i Bliski istok.

S tim u svezi je ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla da je euroskeptocizam prisutan i u zemlljama kandidatima i starim članicama. "Stare članice imaju svoje javnosti koje su iz raznih razloga prema proširenju postale sumnjičave, kazala je Pusić i istakla da stare i nove članice s jedne te kandidati s druge strane nisu "suprotstavljene strane" te da je njihovo savezništvo bitno da se, zajednički surađujući, napravi novi iskorak u EU.

Također je istakla da "euroskepticizam treba zamijeniti eurorealizmom", ali i upozorila kako bi odbijanje ratifikacije sporazuma o pridruženju u samo jednom od 28 parlamenata promijenilo EU na dugi rok.

Na popodnevnom panelu Croatia Foruma govorit će se također o budućnosti proširenja Europske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: