Bošnjački institut
0

Završen 2. Sarajevo Green Design Festival

FENA
U Sarajevu je od 9. do 17. septembra održan 2. Sarajevo Green Design Festival čiji je cilj bio promovirati važnost kvalitetnog, zelenog i održivog dizajna te učiniti Sarajevo “zelenim srcem regije” i prvim “(eko) zelenim gradom” u istočnoj Evropi.

Posljednjeg, devetog, dana 2. Sarajevo Green Design Festivala, u subotu, Festival je završen u Bošnjačkom institutu sesijom predavanja Zelene zgrade i prezentacijom radionica studenata Arhitektonskog i Mašinskog fakulteta, kao i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, saopćio je u nedjelju Liden - PR & Advertising.

Sesiju Zelene zgrade otvorio je Ken Yeang, poznati arhitekta, koji je u svojm predavanju “Implementacija održivog dizajna” predstavio specifične zgrade sa svojim potpisom, prepoznatljive u svijetu po konceptu bioklimatske arhitekture. U pitanju je koncept zgrade kao živog organizma koji je potpuno samoodrživ, koji proizvodi svoju energiju, reciklira vodu, skuplja kišnicu, ne narušava biljni i životinjski svijet iz okruženja, nego postaje dio njega tako što inkorporira floru i faunu u taj prostor, te zgrada postaje dio prirode.

Rođeni Sarajlija Dušan Bogunović, koji predaje na Unitec Institute of Technology u Aucklandu, Novi Zeland, održao je predavanje "Budućnost urbane održivosti, zapostavljenih regija i decentralizovane infrastrukture".

Bogunović je govorio o tome kako je vizija održive arhitekture u budućnosti to da različite lokacije na svijetu imaju različite problematike, vizije i lifestyle, te da zbog te specifičnosti svaki dio svijeta treba doći do vlastite solucije.

Potom je direktor sustainability firme Desso, Rudi Daelmans, predstavio kako se Cradle to Cradle koncept u firmi Desso primjenjuje u industrijskom smislu. Firma Desso svoje proizvode pravi i plasira na tržište u skladu s Cradle to Cradle filozofijom.

Studenti Arhitektonskog i Mašinskog fakulteta, te Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, predstavili su rezultate svojih workshopa.

Studenti Arhitektonskog fakulteta predstavili su viziju urbanističke transformacije Sarajeva zarad održavanja kulturnog kontinuiteta, te pokazali kako jezgra Sarajeva ne bi trebala biti fokusirana samo na centar ili stari dio grada, već se prožimati kroz cijelo tkivo Sarajeva.

Studenti Mašinskog fakulteta su testirali hibridna vozila te analizirali i mjerili njihove motore i energetsku efikasnost, dok su studenti Akademije likovnih umjetnosti uradili vizuelni identitet i branding električnog green taxija.

Ovim aktivnostima završen je 2. Sarajevo Green Design Festival, koji je ove godine pružio mnoštvo sadržaja – od interaktivnih debata i predavanja, preko izložbi, koncerata, Industrijskih dana, pa do radionica sa studentima.

Direktorica Sarajevo Green Design Festivala Elma Durmišević sumirala je aktivnosti Festivala i zaključila da Festival uspješno raste i da BiH treba nastaviti raditi na inkorporiranju zelenih tehnologija i dizajna.

Sarajevo Green Design Festival predstavlja zajednički napor Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Univerziteta Twente iz Holandije.

Festival je podržan od Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, USAID Sida FIRMA projekta, UNDP-a i Grada Sarajeva.