"Zeleno srce regije"
0

FOTO / Sarajevo Green Design će se na dan preseliti u Mostar

Sarajevo-x.com
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Drugi Sarajevo Green Design Festival, koji promovira ideju važnosti kvalitetnog, zelenog i održivog dizajna, otvoren je večeras u Sarajevu i trajat će do 17. septembra na više lokacija.

Festival će ove godine ponuditi raznovrstan program s nizom radionica, predavanja istaknutih stručnjaka, prezentacija i izložbi, u saradnji s Mašinskim i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu te USAID-om.

Namjera ovog događaja jeste načiniti Sarajevo "zelenim srcem regije" i prvim "zelenim gradom" u Istočnoj Evropi.

Gosti iz Londona, New Yorka, Kuala Lumpura, Hamburga, Lihtenštajna, Beča, Amsterdama, Den Haaga, Rotterdama, Istanbula i Zagreba održat će predavanja i učestvovati u interaktivnim debatama o temama zelenog urbanizma, arhitekture, solarne energije i drugih obnovljivih izvora energije, produkt dizajna, brandinga, inclusiv designa i kulturnog naslijeđa.

"Za svaku temu na workshopovima i predavanjima skrenut ćemo pažnju na konkretne projekte, a ove će godine Festival jedan dan biti održan i u Mostaru", rekla je direktorica Festivala Elma Durmišević na ranije održanoj konferenciji za novinare.

Sarajevo Green Design Festival predstavlja zajednički napor Arhitektonskog, Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Univerziteta Twente iz Holandije.

Podržale su ga Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, USAID Sida FIRMA projekta, UNDP i Grad Sarajevo.