Od 9. do 17. septembra
0

Sarajevo Green Design posvećen urbanizmu

FENA
Drugi Sarajevo Green Design Festival, koji promovira ideju važnosti kvalitetnog, zelenog i održivog dizajna, bit će održan od 9. do 17. septembra na više lokacija u Sarajevu.
Festival će ove godine ponuditi raznovrstan program s nizom radionica, predavanja istaknutih stručnjaka, prezentacija i izložbi, u saradnji s Mašinskim i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu te USAID-om.

Gosti iz Londona, New Yorka, Kuala Lumpura, Hamburga, Lihtenštajna, Beča, Amsterdama, Den Haaga, Rotterdama, Istanbula i Zagreba održat će predavanja i učestvovati u interaktivnim debatama o temama zelenog urbanizma, arhitekture, solarne energije i drugih obnovljivih izvora energije, produkt dizajna, brandinga, inclusiv designa i kulturnog naslijeđa.

Direktorica Festivala Elma Durmišević istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Festival baziran na platformi saradnje različitih društvenih i naučnih nivoa, te da će u njegovom fokusu ove godine biti green design.

"Za svaku temu na workshopovima i predavanjima skrenut ćemo pažnju na konkretne projekte, a ove će godine Festival jedan dan biti održan i u Mostaru", kazala je ona.

Dženana Bijedić s Arhitektonskog fakulteta navodi da su u prethodna dva festivalska izdanja studenti biti jako aktivni u različitim sadržajima, te da je i ovaj put Arhitektonski fakultet domaćin workshopova posvećenih održivom urbanizmu i arhitekturi.

"Studenti moraju biti svjesni promjene u pristupu resursima i primjeni različitih inovativnih rješenja", kazala je ona.

Da će znatan dio radionica biti posvećen upotrebi alternativnih hibridnih goriva za motorna vozila najavio je Bojan Pikula s Mašinskog fakulteta, ocjenjujući tu temu iznimno važnom s obzirom na činjenicu da 2030. godine niti u jedan evropski grad neće moći ući vozilo bez električnog pogona.

Sarajevo Green Design Festival predstavlja zajednički napor Arhitektonskog, Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Univerziteta Twente iz Holandije.

Podržale su ga Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, USAID Sida FIRMA projekta, UNDP i Grad Sarajevo.