Formiran tim mladih stručnjaka
4

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH ima kapacitete za liječenje matičnim ćelijama

FENA
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u Sarajevu danas je posjetila prim.dr.sci. Branka Golubić-Ćepulić, voditeljica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju, Kliničkog centra Zagreb, radi unapređenja saradnje u oblasti transplantacione biologije i čuvanja matičnih ćelija u svrhu autologne i alogenične transplantacije.

"Klinički zavod u Zagrebu predstavlja drugi centar u svijetu po broju i kvalitetu pripravaka matičnih ćelija u savremenoj medicini. Zbog toga su predavanja doktorice Golubić-Ćepulić bila od velike koristi uposlenicima Federalnog zavoda za transfuzijsku medicinu", rekao je prof.dr. Midhat Haračić, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Važnost ove saradnje ogleda se u tome da se radi o veoma dinamičnoj grani medicine, u kojoj ispitivanja daljnjih funkcija matičnih ćelija nisu potpuno proučena u svijetu.

"Trenutno velike farmaceutske kuće ulažu mnogo novca, jer one upravo putem matičnih ćelija počinju da proizvode nove tipove lijekova najčešće za liječenje malignih oboljenja, kao i sistemskih i imunoloških oboljenja", istakao je Haračić.

Na pitanje Agencije FENA kolika je primjena matičnih ćelija u liječenju na prostorima BiH, Haračić je kazao da su u posljednjih osam godina u BiH urađene prve autologne transplantacije u saradnji Zavoda i Klinike za hematologiju KCUS-a.

Iako je ukupno urađeno 15 takvih transplantacija, uslijedila je, ističe Haračić, pauza, odnosno organizacioni problemi, te je u Zavodu formiran novi tim mladih stručnjaka, koji su se školovali u inostranstvu.

"Zbog toga smo početkom godine obavijestili Kliniku za hematologiju KCUS-a da smo potpuno spremni da radimo autologne transplantacije. Po mišljenju hematologa potreba za takvim operacijama kreće se od 25 do 35 autolognih transplantacija godišnje", kazao je direktor Zavoda.

Na alogenične transplantacije pacijenti u Sarajevu će još morati pričekati, jer se, dodaje, u Kliničkom centru grade sterilne izolacije bez kojih se ove transplantacije ne mogu raditi.

Čim se steknu uvjeti da pacijenti nakon transplantacije mogu da uđu u sterilne izolacije, odnosno da im se osigura siguran tretman Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, navodi, kao i sada bit će spreman za alogenične transplantacije.

Doktorica Golubić-Ćepulić na pitanje Agencije FENA da li je pohranjivanje matičnih ćelija privilegija bogatih rekla je da to više nije slučaj kao nekada, jer je „to standardni način liječenja prvenstveno hematoloških bolesti.“

"Što se tiče cijena, novi lijekovi su toliko skupi da liječenje transplantacijom matičnih ćelija više nije toliko skupo kao što je bilo. Također ti lijekovi narušavaju imunološki sistem i normalnu hematopozu pacijenta da danima ostaje bez funkcije koštane srži. A mogućnosti infekcije ili komplikacija su manje nakon transplantacije nego nakon intenzivnih hemoterapijskih protokola", rekla je Golubić-Ćepulić.

Nakon današnjeg sastanka, kaže Haračić, očekujemo da će se u narednom periodu potpisati protokoli između Ministarstava zdravstva Federacije BiH i Hrvatske na polju saradnje na matičnim ćelijama.