{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži

21.1.2013. u 12:33
11
0
UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži
11
UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za hematologiju, onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je urađena 57. autologna transplantacija koštane srži (matične ćelije hematopoeze).
Tokom protekle sedmice urađena je prva u ovoj godini, a 56. po redu, autologna transplantacija koštane srži, čime je nastavljen kontinuitet u sprovođenju ovog najkomplikovanijeg i visokospecijalizovanog modaliteta liječenja koji poznaje današnja savremena medicina, a koji se primjenjuje u liječenju hematoloških i nehematoloških, malignih i benignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja.

"Transplantacija koštane srži se u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine. U našem centru se liječe pacijenti iz cijele BiH, jer smo mi jedini centar u kojem se provodi ovaj vid liječenja. Ono što je u interesu svih nas je formiranje nacionalnog registra dobrovoljnih darivalaca matičnih ćelija, čime bi se stekli uslovi da postanemo član inernacionalnog registra i tada više nijedan pacijent ne bi morao ići na liječenje u neki od evropskih centara ili centre u regiji. Naime, tada bismo bili u mogućnosti provoditi i alogene transplantacije matične ćelije hematopoeze od kompatibilnog nesrodnog darivaoca", kazala je prim. doc. dr. med. sc. Aida Arnautović-Ćustović, šef tima za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: