BiH
11

UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži

Klix.ba
Foto: UKC Tuzla
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za hematologiju, onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je urađena 57. autologna transplantacija koštane srži (matične ćelije hematopoeze).

Tokom protekle sedmice urađena je prva u ovoj godini, a 56. po redu, autologna transplantacija koštane srži, čime je nastavljen kontinuitet u sprovođenju ovog najkomplikovanijeg i visokospecijalizovanog modaliteta liječenja koji poznaje današnja savremena medicina, a koji se primjenjuje u liječenju hematoloških i nehematoloških, malignih i benignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja.

"Transplantacija koštane srži se u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine. U našem centru se liječe pacijenti iz cijele BiH, jer smo mi jedini centar u kojem se provodi ovaj vid liječenja. Ono što je u interesu svih nas je formiranje nacionalnog registra dobrovoljnih darivalaca matičnih ćelija, čime bi se stekli uslovi da postanemo član inernacionalnog registra i tada više nijedan pacijent ne bi morao ići na liječenje u neki od evropskih centara ili centre u regiji. Naime, tada bismo bili u mogućnosti provoditi i alogene transplantacije matične ćelije hematopoeze od kompatibilnog nesrodnog darivaoca", kazala je prim. doc. dr. med. sc. Aida Arnautović-Ćustović, šef tima za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.