BiH
6

Zavirite u prvi luksuzni studentski hotel u BiH

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo od 23. septembra dobija prvi luksuzni studentski hotel Emiran koji će studentima biti poput drugog doma tokom njihovog školovanja. Izgrađen je u naselju Nedžarići, ima šest spratova i u njemu se nalazi sve što je potrebno za normalan život.

Smještajni kapacitet je 90 dvokrevetnih i 36 jednokrevetnih soba. Sve sobe imaju radne stolove, kupatila, televiziju sa kablovskom, sistem za ventilaciju i grijanje. Na svakom spratu nalazit će se zajedničke prostorije nazvane Book Clubs u kojima će studenti moći učiti i družiti se.

"Jednokrevetne sobe su skuplje od dvokrevetnih, a investitor je odlučio da svim studentima koji se upisuju ove godine kada otvaramo prvi luksuzni studentski hotel da 20 posto popusta. Cijena u dvokrevetnoj sobi po osobi je 400 KM, a u jednokrevetnoj 550 KM (mimo popusta 500 i 650 KM). Popunjenost je već preko 50 posto otkako smo objavili da gradimo hotel, a najveću zainteresovanost očekujemo sada kada se studenti vraćaju u Sarajevo", rekla je za Klix.ba Ferida Hasić, direktorica studentskog hotela Emiran.

Puna usluga za osjećaj kao kod kuće

Useljenje prvih stanara planirano je za 1. oktobar, dok je zvanično otvorenje za zvanice i ljude koji su radili na objektu planirano za 23. septembar.

"U cijenu nije uračunato samo spavanje i režije, tu je i Clean i Room service. Svaki dan čistačica vam mijenja peškir, toalet papir, obriše sobu, dezinfikuje radne površine i to je sve nešto što studenti moraju uzimati u obzir. Jednom sedmično se mijenja posteljina a po potrebi i češće. To su sve neki troškovi koje imamo kada živimo privatno. Imamo i samouslužni vešeraj gdje studenti mogu prati sami veš ili tu uslugu prepustiti nama", rekla je Hasić.

Na šestom spratu objekta nalazi se apartman koji je specijalno napravljen za gostujuće profesore ili roditelje koji dođu u posjetu svojoj djeci. Također, u sklopu hotela studenti će moći koristiti fitness i spa centar što je uključeno u cijenu.

"Ako uzmemo u obzir da je kirija u privatnom stanu 250 KM, pa tu su i režije, za fitnes biste izdvojili još 60-70 KM, smatramo da je cijena od 400 KM izuzetno prihvatljiva. Hotel Emiran je jedna nova kategorizacija hotela popularna u svijetu tako da mi ne možemo reći za naš hotel koliko ima zvjezdica. Ono što nas dijeli od pet zvjezdica je bazen i kvadratura soba", dodala je Hasić.

Restoran otvorenog tipa

Namještaj u hotelu je domaće proizvodnje kao i sve ostale građevinske stvari u procentu od 90 posto. Sistem grijanja i ventilacije je najsavremeniji i prvi put kao takav ugrađen na prostoru bivše Jugoslavije.

"Kuhinjska oprema je kvalitetna i njom štedimo 30 posto struje, a i hrana je mnogo kvalitetnija. Cijene približavamo svim studentima, pogotovo našim komšijama i restoran je otvorenog tipa te će raditi od osam ujutro do 22 sata. Hrana se služi po principu ekspresne linije po sistemu Food Revolution koji je osmislio Jimmy Oliver da bi osigurao zdravu hranu u javnim ustanovama", kazala je Hasić

Na samom ulazu u hotel bit će caffe-slastičarna na koju je osoblje posebno ponosno. Ističu da je to nova koncepcija ugostiteljskog objekta koji će imati dvije fontane i posebno je arhitektonski uređena.

Prostor za učenje, ali i zabavu

Osim navedenih sadržaja, studentima će biti dostupan i frizersko-kozmetički salon, koprinica i mini shop, tako da neće imati potrebu da izlaze van hotela tokom pripremanja ispita.

"Vodit ćemo računa o njihovim rođendanima, feštama i slavljima. U periodu kada budu ispiti služit ćemo im topli čaj i kvalitetnu kafu u noćnim satima, te palačinke kako bi osjećali kao kod kuće i bolje pripremili za ispite. Također, tu su i sobe za molitve za sve vjere jer znamo koliko je to bitno studentima, pogotovo pred ispite", dodala je Hasić.

Investitor je u ovaj objekat uložio između šest i sedam miliona KM. Riječ je o čovjeku iz BiH, porijeklom iz Olova koji godinama živi i radi u Dubaiju i htio je pokloniti nešto Sarajevu, mjesto u kojem je studirao.