BiH
1.4k

Sarajevo: Uz vatromet otvoren prvi luksuzni hotel za studente - Emiran

Piše: I.P.
Emir Šarić i Semir Efendić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo je danas dobilo prvi luksuzni studentski hotel - Emiran. Smješten u naselju Nedžarići, prvi studentski hotel je zamišljen kao drugi dom mladima koji će u njemu boraviti za vrijeme školovanja.

Na šest spratova koji nude sve što je potrebno mladim ljudima gladnih znanja, nalaze se 96 dvokrevetnih i 36 jednokrevetnih soba. Pored osnovnog sadržaja, Emiran u sebi sadrži restoran, fotokopornicu, spa centar, fitness centar, frizersko-kozmetički salon, prodavnicu, vešeraj i mesddžid.

Studentima su na korištenje stavljane tri učionice i caffe-slastičarna sa novim konceptom posluživanja studenata i posebno ugodnim enterijerom. Na svakom spratu nalazi se posebna prostorija za učenje i druženje.

"Ovog objekta se ne bi zastidjela ni jedna zemlja u Evropi. Prije godinu dana investitor je donio odluku o gradnji ovog objekta računajući na komercijalu i zaradi, ali i na želju da učini nešto za Sarajevo i BiH", rekao je Ismet Dahić u ime investitora Emira Šarića iz Dubaija.

Šarić je porijeklom iz Olova, a studentski hotel je njegov poklon Sarajevu u kojem je i sam proveo studentske dane.

Hotelski namještaj te građevinske stvari su uglavnom domaće proizvodnje – oko 90 posto. U objektu je instaliran poseban sistem grijanja i ventilacije koji nije prisutan u ostalim državama bivše Jugoslavije.

Studentske sobe pored kreveta, radnih stolova i kupatila imaju i TV prijemnike sa kablovskim pristupom kanalima. Na šestom spratu hotela nalazi se apartman za goste – profesore ili roditelje koji dođu u posjetu domu ili djeci.

Među brojnim zvanicama bio je i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, koji je pozdravio otvorenje hotela.

"Ova zgrada izgrađena je za osam mjeseci. Volio bih da vidim još više ovako brzo realizovanih projekata i volio bih da vidim još investitora koji kombinuju privatni i javni interes", rekao je Efendić.

Smještaj će se plaćati 550 KM za jendokrevetne, odnosno 400 KM za dvokrevetne sobe. Hotel je uposlio 40 osoba koji su uglavnom na svoja nova radna mjesta došli sa biroa za zapošljavanje.

Objekat je koštao oko šest miliona KM, a useljenje prvih studenata planirano je za 1. oktobar.