BiH
0

Zatvoreno 11 objekata i zatečeno 110 nelegalnih aparata za igre

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na osnovu obavještajno-istražnih podataka, Porezna uprava Federacije BiH u srijedu je u popodnevnim satima izvršila 34 inspekcijska nadzora objekata u kojima se nezakonito priređuju igre na sreću putem automata, poker aparata, slot mašina i drugih naprava za priređivanje igara na sreću.

Akcija je izvedena u koordinaciji s Tužilaštvom Federacije BiH, nadležnim kantonalnim tužilaštvima, Federalnom upravom policije i kantonalnim MUP-ovima.

Zajednička akcija izvedena je pod kodnim nazivom MRAZ na području Federacije BiH, u kojoj su inspektorima Porezne uprave Federacije BiH pružili podršku pripadnici specijalnih jedinica MUP-a.

Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je zatvoreno 11 objekata, a, prema konačnim rezultatima, u toku inspekcijskog nadzora kod 19 poreznih obveznika zatečeno je 110 nelegalnih automata, poker aparata, slot mašina, bingo aparata i drugih naprava za igre na sreću.

Vlasnicima objekata izdato je 19 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, 12 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 24 prekršajna naloga.

Zatečeni aparati su izuzeti i pohranjeni prema procedurama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

U konkretnim slučajevima nelegalno priređivanje igara na sreću putem poker/slot aparata je u suprotnosti s odredbama Zakona o igrama na sreću i predstavlja krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem, iz člana 364. Krivičnog zakona FBiH.

U predmetnoj akciji kodnog naziva MRAZ izuzeto je 86 aparata za igre na sreću. Naknadno će se izuzeti i preostali aparati koji su zatečeni u toku inspekcijskog nadzora.

Predmetom kontrole bila je provjera zakonitog priređivanja igara na sreću putem automata, zakonitosti poslovanja i rad bez odobrenja nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.