Prijevremeni lokalni izbori
0

Zatvorena birališta u Bileći

SRNA
U Bileći je u 19.00 časova zatvoreno svih 27 biračkih mjesta na kojima su građani mogli da glasaju na prijevremenim izborima za načelnika opštine, a prvi preliminarni rezultati trebalo bi da budu poznati oko 21.00 čas.

Građani su načelnika opštine birali između kandidata SNSD-a Blaža Vujovića i Dragana Babića, kandidata koalicije "Zajedno za Bileću", koju čine Srpska radikalna stranka RS, Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka.

Glasanje je proteklo bez problema, a pratilo ga je oko 200 stranačka posmatrača.

Za izbore u Bileći registrovano je 9 858 građana, od kojih je na redovnim biračkim mjestima moglo da glasa 9 774, dok je za glasanje u odsustvu registrovano 40 birača i 44 koja se nalaze van BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je Srni da je planirano da CIK do 20.00 časova dobije informaciju o zatvaranju biračkih mjesta i konačnom odzivu građana, a da bi nepotpune preliminarne rezultate trebalo da objavi na veb stranici CIK-a oko 22.00 časa.

"CIK mora da objavi preliminarne rezultate 24 časa po zatvaranju biračkih mjesta, u ovom slučaju do sutra u 19.00 časova", naglasila je Hadžiabićeva i dodala da sutra počinje brojanje glasačkog materijala pristiglog poštom.

Konačno utvrđivanje i objava rezultata prijevremenih izbora za načelnika opštine Bileća, kaže Hadžiabdićeva, CIK mora obaviti najkasnije u roku od pet dana od dana održavanja izbora.

"Nakon objavljivanja rezultata prijevremenih izbora slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića u roku od tri dana. Budući da se radi o samo dva kandidata i jednostavnom načinu brojanja, očekujemo da ćemo cijeli posao završiti prije ovih zakonskih rokova", rekla je Hadžiabdićeva.

Zbog smrti načelnika opštine Bileća Slavka Bekana, Centralna izborna komisija BiH (CIK) je 18. novembra 2009. godine donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora.