Izbori u Bileći
0

Glasalo 70,9 odsto birača

SRNA
Na prijevremenim izborima za načelnika opštine Bileća glasalo je 6 992 birača ili 70,9 odsto od ukupno registrovanih 9 858, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Svih 27 biračkih mjesta zatvoreno je u 19.00 časova, a prvi preliminarni rezultati trebalo bi da budu poznati oko 21.00 čas.

Iz OIK je rečeno da su izbori protekli bez bilo kakvih problema, a pratilo ga je oko 200 stranačka posmatrača. 

Građani su načelnika opštine birali između kandidata SNSD-a Blaža Vujovića i Dragana Babića, kandidata koalicije "Zajedno za Bileću", koju čine Srpska radikalna stranka RS, Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka.  

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je Srni da bi CIK nepotpune preliminarne rezultate trebalo da objavi na veb stranici oko 22.00 časa. 

"CIK mora da objavi preliminarne rezultate 24 časa po zatvaranju biračkih mjesta, u ovom slučaju do sutra u 19.00 časova", naglasila je Hadžiabićeva i dodala da sutra počinje brojanje glasačkog materijala pristiglog poštom. 

Konačno utvrđivanje i objava rezultata prijevremenih izbora za načelnika opštine Bileća, kaže Hadžiabdićeva, CIK mora obaviti najkasnije u roku od pet dana od dana održavanja izbora. 
"Nakon objavljivanja rezultata prijevremenih izbora slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića u roku od tri dana. Budući da se radi o samo dva kandidata i jednostavnom načinu brojanja, očekujemo da ćemo cijeli posao završiti prije ovih zakonskih rokova", rekla je Hadžiabdićeva.  

Zbog smrti načelnika opštine Bileća Slavka Bekana, Centralna izborna komisija BiH (CIK) je 18. novembra 2009. godine donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora.