Loši uslovi
2

Zatvara se migrantski kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, uklanjaju se šatori i čisti teren

Piše: M. Ć.
U Velikoj Kladuši jutros je počelo uklanjanje šatorskog naselja u mjestu Trnovi, čime će ovaj improvizirani kamp konačno biti zatvoren i uklonjen, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Rješenjem o poduzimanju hitnih mjera Službe za inspekcijske poslove Općine Velika Kladuša, uposlenici preduzeća "Komunalije" jutros su počeli uklanjanje komunalnog i drugog otpada uz vodotok Kladušnice oko improviziranih šatora u Trnovima. Na terenu su prisutni uposlenici navedene Službe, pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša i djelatnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Dogovorili smo se s Općinom Velika Kladuša da njihovo komunalno preduzeće uradi taj posao te su jutros i počele aktivnosti. Tokom dana šatorsko naselje trebalo bi biti očišćeno, jer je tamo stvarno neuslovno, a dolaze hladniji dani", rekao je za Klix.ba Dražen Rozić, šef operacija IOM-a za BiH.

Posljednjih dana broj migranata u kampu Trnovi opadao je zbog loših vremenskih uslova, a prema posljednjim podacima taj broj se kretao od 10 do 20 migranata. Oni su obaviješteni da će kamp biti zatvoren te im je upućena molba da ga napuste.

Foto: Radio Velika Kladuša
Foto: Radio Velika Kladuša

"Svima njima je ponuđeno da pređu u centar Miral. Tamo i dalje imamo smještajne kapacitete i slobodne krevete. Neki odbijaju, dok su neki već prešli. Mi nikome ne možemo zabraniti da tamo boravi i sve je do njih", pojasnio je Rozić dodajući da u privremenom prihvatnom centru formiranom u objektu firme Miral u velikokladuškom naselju Polje trenutno boravi blizu 600 migranata.

Improvizirani kamp u Trnovima formirale su općinske vlasti sredinom maja, a u njega su premješteni migranti koji su se prije toga stacionirali u Gradskom parku u centru Velike Kladuše.

Rozić nam je potvrdio i da su svi migranti iz Đačkog doma u Bihaću premješteni u prihvatni centar Bira. Na objektu Đačkog doma u Borićima trenutno se vrše infrastrukturni radovi, nakon čega bi u njega trebalo biti smješteno blizu 550 migrantskih porodica s djecom.

"Đački dom trenutno je prazan, a ranije su uklonjeni i šatori koji su se nalazili oko njega. Radovi su u punom jeku. Jučer smo razgovarali s izvođačima, odredili smo neke prioritete i želimo da se radovi i ubrzaju. U naredne tri sedmice oni bi trebali biti okončani, a Đački dom trebao bi tada biti naseljen migrantskim porodicama", rekao je Rozić.

Prema njegovim riječima, u Biri se nalazi blizu 2.000 migranata.

"Vjerujemo da su se i oni koji borave u privatnom smještaju u Bihaću odlučili da pređu u Biru, tako da svaki dan imamo prijem novih migranata. Taj broj do kraja sedmice mogao bi se povećati od 150 do 200", kazao je za kraj Rozić.