Potvrđeno za Klix.ba
35

Zatraženo proglašenje epidemije morbila u Tuzli i Živinicama, sutra donošenje odluke

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona od resornog kantonalnog ministarstva je zatražio proglašenje epidemije morbila u Tuzli i Živinicama, potvrđeno je za Klix.ba. Kako saznaje naš portal, odluka o tome bi trebala biti donesena sutra.

Na području Tuzlanskog kantona, tačnije u Tuzli, Živinicma i Kalesiji od 29. decembra do 16. januara evidentirano je 46 slučajeva zaraze morbilama, takozvanim ospicama ili krzamakom.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je riječ o ozbiljnom broju zaraženih, a među njima je uočena i epidemiološka povezanost.

Svim oboljelim je zajedničko to da nisu vakcinisani MRP vakcinom, a govoreći pojedinačno po lokalnim zajednicama, morbile su potvrđene kod 24 osobe iz Živinica, 13 ih je iz Tuzle, dok je devet evidentirano u Kalesiji.

Saglasnost o proglašenju epidemije donosi Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, a kako je potvrđeno za Klix.ba, konačna odluka bi trebala biti donesena sutra.

O svemu tome, kako nam je rečeno, javnost će biti upoznata sutra na konferenciji za medije u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.