BiH
0

Zatražene mjere zabrane za osumnjičenog za zločin u Goraždu

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane Hedinu Džambegoviću, osumnjičenom za ratni zločin počinjen na području Goražda.

Odbrana se nije protivila tom prijedlogu.

Tužiteljica Marijana Čobović zatražila je da Sud BiH zabrani Džambegoviću napuštanje Goražda, putovanje i sastajanje sa svjedocima, kao i da mu odredi da se dva puta sedmično javlja policiji.

"Postoji opasnost od bjekstva, jer je osumnjičeni upoznat da mu se može izreći kazna dugotrajnog zatvora. Njegovo mjesto prebivališta je u Goraždu, u blizini državne granice sa Srbijom. On nema putnih isprava, ali smo tražili zabranu izdavanja novih, a predložili smo i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice", kazala Čobović.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Džambegovića da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), od maja do augusta 1992. godine počinio zločin nad civilnim stanovništvom u selu Crkvine (opština Goražde).

Tužilaštvo BiH smatra da je Džambegović dolazio u selo iz kojeg su vojno sposobni muškarci odvedeni, gdje je fizički i psihički maltretirao i zastrašivao civile srpske nacionalnosti koji su ostali u selu. Među tim civilima je bilo i osoba starijih od 70 godina.

Braniteljica Mirsada Beganović-Žutić kazala je da odbrana ne spori nijednu od predloženih mjera.

"On ni do sada nije putovao, nezaposlen je, živi od fotografisanja dženaza. Što se tiče predložene zabrane za izdavanje novih putnih isprava, on nema potrebe nigdje da ide. Moj je prijedlog da se ne javlja svjedocima Tužilaštva", kazala je Beganović-Žutić.

Ona je dodala kako je jedan svjedok telefonom zvao osumnjičenog, ali da je on odbio da razgovara sa njim, javio je BIRN - Justice Report.