BiH
0

Predložen pritvor i mjera zabrane za osumnjičene za ratne zločine

FENA
Tužilac Tužilaštva BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osumnjičenu osobu i mjere zabrane za drugu osobu, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičenog Muamira Jašarevića tzv. "Babo", rođenog 25. maja 1968. godine u mjestu Gornji Agići, općina Bosanski Novi (Novi Grad), nastanjenog u Bihaću, državljanina BiH. Mjera pritvora, prema osumnjičenom, predložena je iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP BiH, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U vezi s osumnjičenim Seadom Velagićem, rođenog 25. oktobra 1966. godine u Livnu, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane, odnosno predložene su mjere - zabrana napuštanja boravišta i putovanja, sastajanja sa saizvršiocima i svjedocima u predmetu Tužilaštva BiH, kao i obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu. Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.