{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Određen jednomjesečni pritvor Muamiru Jašareviću i mjere zabrane Seadu Velagiću

F
FENA
20.2.2015. u 12:15
0
1
Određen jednomjesečni pritvor Muamiru Jašareviću i mjere zabrane Seadu Velagiću
0
Određen jednomjesečni pritvor Muamiru Jašareviću i mjere zabrane Seadu Velagiću
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora i mjera zabrane, Sud Bosne i Hercegovine je 18. februara donio rješenje kojim je usvojen prijedlog te je određen jednomjesečni pritvor osumnjičenom Muamiru Jašareviću.
Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 17. marta ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i osnovane bojazni da će osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Istovremeno, Sud je osumnjičenom Seadu Velagiću odredio mjere zabrane: zabrana napuštanja mjesta boravišta i putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine); sastajanja s određenim osobama (ostalim osumnjičenim u ovom predmetu) i zabrana kontaktiranja sa svjedocima i obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Muamir Jašarević i Sead Velagić osumnjičeni su za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: