Nedodirljiva elita
123

Zatražena smjena zamjenika ministra civilnih poslova BiH, ilegalno priređivao igre na sreću

A. B.
Siniša Ilić u svojim objektima ilegalno priređivao igre na sreću (Foto: T. S./Klix.ba)
Siniša Ilić u svojim objektima ilegalno priređivao igre na sreću (Foto: T. S./Klix.ba)
Nekoliko zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH zatražili su smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića iz Ujedinjene Srpske zbog, kako su naveli, ilegalnog priređivanja igra na sreću.

Zastupnici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš i Jasmin Emrić u obrazloženju ovakvog zahtjeva pozivaju se na informacije da su ta ilegalna priređivanja igara na sreću više puta bila u objektima, čiji je vlasnik Ilić.

"Republička uprava za igre na sreću saopćila je, 14.decembra 2020. da su inspektori ove uprave otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću na terminalu za elektronske igre, automatima za igre na sreću, kao i neovlašteno priređivanje kladioničarskih igara na sreću u automat klubu 'Bet in' u Zvorniku, koje je organizovalo privredno društvo 'Bingo trade' Šamac, kojem je zbog učinjenog prekršaja izdat prekršajni nalog. U registru privrednih subjekata, kao vlasnik 'Bingo tradea' iz Šamca naveden je Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova, dok su cafe barovi 'Bet in' u Zvorniku, Bijeljini, Osmacima i Brčko distriktu registrovani kao vlasništvo 'Bingo tradea' iz Šamca", piše u zahtjevu za smjenu.

Također, inicijatori smjene podsjećaju da su inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću, 10. augusta ove godine otkrili neovlašteno priređivanje igara na sreću na području Bijeljine, a iza kojeg također stoji zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić.

Nakon toga je također u nekoliko navrata otkriveno ilegalno priređivanje igara na sreću i u Zvorniku.

Zastupnici su naveli da se građanima na ovaj način, kontinuiranim i svjesnim kršenjem zakona radi lične koristi, šalje poruka da u BiH postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi i kojoj je dozvoljeno da nanosi štetu budžetu radi ličnog bogaćenja.

"Od najviših državnih funkcionera najmanje što se očekuje jeste da poštuju zakonske norme i svako drugačije ponašanje ne samo da ih diskredituje i čini nedostojnim funkcije koju obavljaju, nego i nanosi ozbiljnu štetu ugledu i kredibilitetu institucija koje predstavljaju. Zbog svega navedenog, potrebno je u što kraćem roku, a najkasnije u roku propisanom članom 154. Poslovnika Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH, na dnevni red sjednice Doma uvrstiti ovaj Prijedlog – navode u dokumentu, sa prilozima medijskih izvještaja o događajima koje pominju", navedeno je u zahtjevu, piše Srpska Info.