BiH
0

Zastupnici Skupštine KS o Zakonu o pravima boraca

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (KS) zastupnici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca BiH, a ukoliko zakon bude usvojen on će detaljnije regulirati prava boračke populacije.

Ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić ranije je za Fenu kazao da je ovaj zakon u formi nacrta odobren na Skupštini s 31 glasom ZA, te je izrazio očekivanje da će ga zastupnici u Skupštini KS-a podržati i na ovoj sjednici.

U toku javne rasprave političke partije koje participiraju u Skupštini KS-a dostavile su amandmane na zakon.

Tako je SDA podnijela dva amandmana, a SDPBiH šest amandmana te ministar ističe da će neki od njih postati sastavni dio zakona. Neke od primjedbi koje su stigle od udruženja i pripadnika boračke populacije također će biti uvažene.

Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom KS također je na dnevnom redu sjednice, a ukoliko bude usvojen zakon bi trebalo da bolje regulirati prava i obaveze upravitelja i etažnih vlasnika.

Ministar stambene politike KS Čedomir Lukić također je ranije za Fenu kazao da je u toku javne rasprave postignuta dobra komunikacija između etažnih vlasnika, jer je upravo komunikacija jedan od značajnih problema ovog Ministarstva budući da KS ima više od 100.000 etažnih vlasnika.

Značajna promjena u zakonu je definiranje aktivnosti upravitelja. Sada se u zakonu razdvajaju hitne intervencije i nužna popravka. Prvo podrazumijeva da upravitelj, u situacijama u kojima postoji opasnost po sigurnost građana, mora intervenirati odmah bez obzira na stanje sredstava na računu te zgrade, a poslije rješavati pitanje troškova koji nastaju.

Nužna popravka podrazumijeva da upravitelji utvrde stanje, predvide potrebna sredstva za popravku i kada se prikupe sredstva etažnih vlasnika riješi taj problem, do sada je upravitelj samo bio dužan obavijestiti etažne vlasnike da neki dio fasade ugrožava sigurnost i dok se ne osiguraju sredstva upravitelj nije dužan ništa više učiniti.

Na dnevnom redu sjednice je još nekoliko zakonskih rješenja među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, te Nacrt zakona o rudarstvu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.